Україна і Франція реалізують проект із забезпечення питною водою Маріуполя / фото УНІАН

Кабінет міністрів підписав угоду з урядом Франції щодо реалізації проекту із забезпечення питною водою Маріуполя, вартість якого становить 64 млн євро.

Читайте такожМіжнародні донори виділять 4,5 мільярда євро на інфраструктуру в Україні

Про це на своїй сторінці у мікроблозі Twitter повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Відео дня

«Підписали з урядом Франції угоду щодо водопостачання питної води до Маріуполя. Вартість проекту – 64 млн євро. Я впевнений, що угода буде ефективно реалізована, а мешканці міста отримають воду високої якості», - написав він.

Як повідомила прес-служба уряду, Гройсман додав, що мета угоди – вирішити ключову проблему великого індустріального міста, забезпечити якісною водою майже 500 тис. жителів, мінімізувати втрати води. Згідно з проектом, кошти у розмірі 64 млн євро надає уряд Франції – на 30 років з 10-річним пільговим періодом і за ставкою 0,08% річних. Це близько 65% вартості проекту. Решту фінансування буде забезпечено з інших джерел.

Завдяки цій ініціативі в Маріуполі будуть побудовані фільтрувальні станції, водозабори, фахівці оновлять застарілі мережі, запровадять нові форми управління водними ресурсами міста.

«Ми займаємося розвитком інфраструктури Приазов'я. Уряд виділив 1 млрд грн на відновлення дороги Запоріжжя – Маріуполь. У планах – повна модернізація частини залізниці цього напрямку та оновлення транспортної системи. Я впевнений, що і ця угода буде ефективно реалізована, а мешканці міста отримають воду високої якості. За 2-3 роки якість життя у Маріуполі зміниться на краще», – сказав Гройсман.

Прем’єр наголосив, що сприяти цій меті буде і рівень розвитку місцевого самоуправління. Маріуполь, за словами глави уряду, приклад ефективної практики децентралізації. Місцева громада має ресурс для покращення життя людей.

У свою чергу надзвичайний та повноважний посол Франції в Україні Ізабель Дюмон наголосила, що такі проекти – доказ підтримки України з боку Франції. 

«Ми хочемо показати, що наша підтримка – це не тільки слова, а й конкретні дії. Ми працюємо разом. І я можу впевнено сказати: ми змогли дуже швидко дійти до такого результату», – зазначила дипломат.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні минулого року Кабмін, Європейський інвестиційний банк, мультидонорський фонд Е5Р (Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та навколишнього середовища) підписали грантову угоду на суму 5,11 млн євро, які спрямують на реалізацію проекту з реконструкції системи водопостачання та водовідведення в Миколаєві.