Дія європейських квот на українську сталь триватиме до літа 2021 року / фото УНІАН

Європейська комісія ввела захисні заходи щодо імпорту металопродукції в Європейський Союз на період до 30 червня 2021 року, причому у переліку є чотирнадцять найменувань сталевої продукції українського виробництва.

Читайте такожУкраїна за рік опустилася на 13-е місце в рейтингу виробників сталі

Як повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, квоти на імпорт сталевої продукції починають діяти з 2 лютого, а після їх вичерпання буде застосовуватися мито в розмірі 25%.

Відео дня

У міністерстві зазначили, що під дію захисних заходів підпадає 26 категорій товарів металургійної галузі, а товари походженням з України підпадають під тарифні квоти по 14 товарним групам.

Згідно з повідомленням, Мінекономрозвитку добився виключення України з-під дії захисних заходів за 12 товарними категоріями.

"У рамках цих квот Україна буде поставляти продукцію на умовах, визначених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Індивідуальні квоти України відповідають історичним обсягами поставок, враховуючи при цьому зростання попиту в країнах ЄС. По двом товарним категоріям товари з України будуть ввозитися в ЄС в рамках глобальної квоти (труби для газопроводів і гарячекатаний плоский прокат)", - сказано в повідомленні.

За оцінками Мінекономрозвитку, зараз, враховуючи застосування захисних заходів Європейським Союзом у такій формі, за значною кількістю категорій товарів не очікується великого негативного впливу на обсяги постачань до країн ЄС.

"Так, застосування попередніх заходів (з 19 липня 2018 року по 1 лютого 2019 року) майже не вплинуло на обсяги поставок української продукції на ринок ЄС. Українська металургійна продукція продовжувала експортуватися до країн ЄС в традиційних обсягах, при цьому за деякими товарними позиціями було зафіксовано зростання поставок", - сказано в повідомленні.

Крім вищевказаних категорій "гарячекатаний плоский прокат" і "труби для газопроводів", встановили квоти для українських профільних секцій, холоднокатаного плоского прокату, товстого листового прокату, прутків, нержавіючої арматури і легких секцій, катанки з нелегованої та легованої сталі, куточків і спеціальних профілів, залізничних матеріалів.

Також квоти встановлені для безшовних нержавіючих труб, інших безшовних труб, нелегованих та інших легованих холодним способом брусків, нелегованої дроту.