Ілюстрація / REUTERS

Державна екологічна служба неправомірно зупиняє торгові судна в українських портах, вибудовуючи незаконні схеми збагачення.

Вже кілька років законодавчо неврегульована робота екологічної інспекції в морських портах України.

Про це OBOZREVATEL розповів президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков. Початок упорядкування системи роботи екологів було покладено з прийняттям закону "про введення єдиного вікна", який набрав чинності у жовтні 2018 року. Закон зокрема передбачає митне оформлення документів в електронному вигляді та скасування радіологічного контролю екологами.

Відео дня

“Закон передбачає прийняття урядом ще кількох підзаконних актів, пов'язаних з дією екологічної служби в портах. Це порядок взаємодії Адміністрації морських портів України та Державної екологічної інспекції. А також порядок отримання проб і винесення штрафів. Зараз же екоінспекція робить все на основі своїх інструкцій, які не були затверджені законним порядком", — пояснив Каленков. Кабмін доручив опрацювати підзаконні акти до 1 грудня 2018 року, але через блокування з боку екологічної інспекції конкретних результатів не було досягнуто.

Читайте такожЗбиток від незаконної блокади Росією Азовського моря становить 10 мільярдів – Омелян

“Для того щоб ці документи були підготовлені, за ініціативою Державної регуляторної служби була створена робоча група, куди увійшли представники: АМПУ, Європейської бізнес-асоціації, Американської торгової палати, вантажовідправляючі компанії, Міністерство інфраструктури, а також запрошені представники Державної екологічної інспекції та Міністерство екології та природи. Хоча останні часто ігнорували ці наради. Робочою групою були напрацьовані проекти нормативних актів", — розповів Каленков. Державна регуляторна служба від імені робочої групи подала звернення на віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона, який доручив розглянути напрацювання групи профільним міністерствам і відомствам. Вантажовідправники і Адміністрація морських портів України очікує найближчим часом винесення цього проекту на профільний комітет уряду і засідання Кабміну.

“Це єдиний законний спосіб системно побороти самоуправство чиновників екоінспекції. Вони перетворили це в піратську схему заробітку грошей, яка б'є як по іміджу, так і по бюджетах країни і приватних компаній", — підсумував Олександр Каленков.