Мінрегіон оновить ДБН для розважальних громадських закладів / фото УНІАН

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) розробляє зміни до державних будівельних норм (ДБН) з метою зобов'язати в культурно-видовищних і розважальних громадських закладах, зокрема, театрах, кінотеатрах, музеях, клубах, концертних залах, цирках, крім автоматичних систем пожежогасіння, також встановлювати системи протидимного захисту.

Читайте такожЗабудовників хочуть зобов'язати проектувати тільки енергоефективне житло

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook, відповідні зміни містяться в проекті будівельних норм "Культурно-видовищні заклади та заклади дозвілля".

Відео дня

«Пожежа - це дуже небезпечне явище. Особливо, коли вона відбувається у великому закритому приміщенні, такому як ТРЦ, де є багато окремих громадських закладів, які відвідує велика кількість людей. І небезпекою для людини при цьому є не тільки і не стільки сам вогонь, але й дим, який є одним із основних факторів пожежі. І зараз у закладах культури і дозвілля, згідно з нормами ДБН, має встановлюватися лише протипожежний захист. Своєчасне попередження людей і захист від впливу диму під час евакуації є найважливішим. Експертні оцінки говорять, що робота систем протидимного захисту може мінімізувати на 10% можливість виникнення аварійних ситуацій під час пожежі. Тому ми враховуємо таку пропозицію в ДБН «Культурно-видовищні заклади та заклади дозвілля", - написав він.

Парцхаладзе зазначив, що зараз у будівельних нормах не передбачені вимоги щодо часу евакуації із закладів культури і дозвілля в складі багатофункціональних комплексів. «Тому в оновленій ДБН також пропонується встановити ці вимоги за розрахунками гранично допустимого проміжку часу евакуації, що має значно зменшити кількість можливих травм при евакуації», - зазначив він.

За словами заступника міністра, проект нових ДБН розробляє Український зональний науково-дослідний і проектний інститут з цивільного будівництва.

«Ця ДБН поширюється на проектування нових і реконструкцію існуючих однозальних і багатозальних будівель і споруд закладів культури і дозвілля, окремо розташованих та вбудованих в багатофункціональні центри», - уточнив він.

Як повідомляв УНІАН, 1 вересня 2018 року почала діяти норма щодо обов'язкової енергомодернізації будівель шкіл, а з 1 жовтня - дитячих садків. Завдяки цьому щонайменше на 20% збільшується термін експлуатації таких будівель.

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні документи, що використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.