Цьогоріч українці перейдуть на повний облік споживання води / фото УНІАН

Комерційний облік спожитого тепла і води за допомогою лічильників є найбільш ефективним засобом у боротьбі з постачальниками-монополістами та списанням витрат на комуналку за завищеними нормами.

Читайте такожУ Мінсоцполітики розповіли, куди прийшла більшість "космічних" платіжок за опалення

Про це на нараді заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Відео дня

"Для нас перехід на комерційний облік води та тепла є стратегічно важливим завданням. В принципі лічильник – це "щеплення" від монополізму, і спосіб перейти від списання за нормативними показниками до реального споживання", - сказав він.

За його словами, якщо особа має можливість купувати тепло і водопостачання, при цьому отримуючи гроші від держави у вигляді субсидії, в такому випадку лічильник буде необхідністю, яка дозволить економити споживання і кошти.

"Для нас дуже важливий стовідсотковий облік витрат за лічильниками, зараз ми знаходимося на рівні 79%. Миколаївська область у цьому плані є лідером, там практично стовідсотковий показник обліку", - зазначив він.

Міністр також заявив, що на 2019 рік перед комунальними підприємствами по всій країні стоїть головне завдання - перейти на повний облік споживання води.

Як повідомляв УНІАН, у червні Верховна Рада України ухвалила закон, який передбачає відтермінування введення в дію Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" та Закону України "Про житлово-комунальні послуги" в частині поділу тарифів за комунальні послуги та штрафів за порушення строків встановлення лічильників на тепло і воду.