Ілюстрація REUTERS

Під час переговорів між Китаєм і США, черговий раунд яких повинен стартувати цього тижня, обидві країни домовилися, що важливою частини угоди стане питання про курс юаня.

Читайте такожЗростання економіки Китаю сповільнилося до мінімуму за 28 років

У Вашингтоні розраховують, що Пекін відмовиться від штучної девальвації своєї валюти у відповідь на введення американських тарифів, повідомляє Bloomberg.

Відео дня

За словами співрозмовників агентства, це питання обговорюється вже кілька місяців, однак досягти консенсусу переговірникам поки не вдалося, хоча китайські представники повідомили міністру фінансів США Стівену Мнучину, що подальше здешевлення юаня не в їх інтересах.

При цьому адміністрація Дональда Трампа продовжує наполягати на тому, що якщо Китай продовжить знецінювати свою валюту, то американці будуть піднімати тарифи на імпорт товарів з КНР, передає РБК.

За минулий рік юань втратив у вартості 5%. Експерти запідозрили, що таким чином Китай реагує на загрози США в умовах торгової війни.

Bloomberg зазначає, що ще під час своєї виборчої кампанії Трамп заявляв про необхідність змусити Китай відмовитися від маніпуляцій із курсом юаня. Виконання цієї обіцянки може допомогти президенту і на внутрішньополітичній арені, де за жорсткі заходи проти Пекіна виступають впливові республіканці.

На початку лютого Білий дім оголосив, що якщо США і Китай не домовляться щодо торгової угоди до 1 березня, то Вашингтон підвищить мита на китайські товари.

З початку 2018 року США кілька разів вводили торгові мита проти китайських товарів більш ніж на $250 млрд. У свою чергу Пекін вводив мита у відповідь на американські товари.