Тепер дитячі майданчики можна будувати на будівлях до 15 метрів заввишки / фото УНІАН

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробило зміни в державні будівельні норми (ДБН) та ввело можливість розміщувати дитячі майданчики на дахах напівпідземних та наземних споруд висотою до 15 метрів, але не більше 3-х поверхів, за обов'язкового дотримання всіх необхідних вимог безпеки.

Читайте такожВ Україні дозволять проектувати кухні-ніші у квартирах з двома і більше кімнатами

Як повідомив на своїй сторінці в Facebook заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе, відповідні зміни планується внести до ДБН "Благоустрій територій".

Відео дня

"Сьогодні у великих містах найбільша проблема районів із щільною забудовою - це нестача місця. Місця, щоб побудувати окремий дитячий садок для малюків, щоб розмістити паркування, побудувати сучасний майданчик для дітей або зробити парк", - зазначив він.

Парцхаладзе додав, що мешканці таких районів також мають бути забезпечені комфортною інфраструктурою та благоустроєм. І тут, за його словами, потрібен передовий досвід та альтернативи, які успішно працюють за кордоном, які можна запозичити.

"Наприклад, дитячі майданчики на дахах невеликих будівель. До недавнього часу, щоб спроектувати таку площадку, наприклад, навіть на покрівлі підземного паркінгу, який майже не відрізняється за висотою від рівня землі, потрібно було отримувати відповідне відхилення від будівельних норм. Зараз цього вже не треба робити. Але при обов'язковому дотриманні відповідних вимог безпеки та інших технічних норм", - написав він.

Парцхаладзе зазначив, що, згідно зі змінами, розміщення дитячих майданчиків на покрівлях напівпідземних і наземних споруд дозволяється за умови обов'язкового дотримання безпечної експлуатації майданчика: обладнання її парапетом і захисною огорожею висотою 2 метри, а також можливістю безбар'єрного доступу за допомогою ліфта або пандуса.

"На території таких майданчиків заборонено розміщувати вентиляційні канали, антени, споруди мобільного та стільникового зв'язку. Каркаси захисного огородження повинні виготовлятися зварними, а блискавкозахист такої площадки слід проектувати відповідно до ДСТУ "Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд", - написав він.

Ще однією умовою розміщення такого майданчика на даху будівлі, за словами Парцхаладзе, є забезпечення відведення дощових і талих вод і при необхідності - шумозахисту нижче розташованих приміщень.

"Висота розміщення такого майданчика не повинна перевищувати 15 метрів (але не більше 3 поверхів) від рівня підлоги 1-го поверху будівлі або землі",- написав він.

За словами Парцхаладзе, ці зміни дозволять підвищити комфортні умови проживання для мешканців та забезпечити їх необхідним благоустроєм території.

"До речі, такі дитячі майданчики широко поширені в багатьох країнах Європи, таких як Німеччина, Данія, Фінляндія, а також у США, Канаді і Японії", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, раніше Мінрегіон дозволив розміщувати паркування на експлуатованих покрівлях громадських будівель і споруд за винятком соціальних закладів – дитячих садків, шкіл і корпусів установ охорони здоров'я з палатами.