Тігіпко розповів, навіщо купив у Порошенка "Кузню на Рибальському" / фото УНІАН

Бізнесмен Сергій Тігіпко планує побудувати в Києві на територіях заводу «Кузня на Рибальському» житловий масив і великий торгово-офісний центр.

Читайте такожЗМІ розповіли, як оборонне підприємство працювало з "Кузнею" Порошенка собі "в мінус"

Про це він заявив в інтерв'ю журналу «Новое время».

Відео дня

За словами Тігіпка, він розглядає «Кузню на Рибальському» не тільки як промисловий, але і як комплексний девелоперський проект. Бізнесмен додав, що виробництво заводу переноситися не буде, однак, великі площі на Рибальському півострові не задіяні у виробничих цілях і використовуються неефективно.

"Ось на цій території ми й плануємо розпочати найближчим часом масштабний будівельний проект. Швидше за все, це буде житловий масив - зі школами, дитячими садками, комерційною нерухомістю. Що ж стосується ділянки в 9 га біля залізничного вокзалу, то на ньому плануємо побудувати великий торгово-офісний центр", - сказав він.

«Завод Кузня на Рибальському» (раніше Ленінська Кузня) був створений у 1862 році. У 1995 році його придбав Петро Порошенко, бізнес-активами якого управляє фонд "Прайм Ессетс Капітал".

З початком війни на Донбасі завод освоїв виробництво нових розробок оборонного призначення. Там випускають бойові модулі та бронемашини, а також гранатомети і зенітні установки. З 2016 року Кабінет міністрів дозволив заводу здійснювати експорт товарів військового значення. Це допомогло підприємству, яке щорічно зазнавало багатомільйонних збитків, збільшити замовлення. У 2017 році його прибуток становив 18,6 млн грн, а виручка - 776 млн грн.

На момент продажу фонду "Прайм Ессетс Капітал" належало 73,9% акцій. Ще 20,13% акцій було у фонду ВІК Ігоря Кононенка, депутата від БПП і давнього бізнес-партнера президента. У листопаді 2018 року вони продали свої акції (3,23 млн або 94,03%) підконтрольній Сергію Тігіпко кіпрській компанії Еwins Lімітеd. Найвища ціна однієї акції, за якою кіпрська компанія купувала акції заводу, становила трохи більше $93. Максимальна вартість покупки пакета акцій - $300 млн.

Порошенко заявив, що продав завод для уникнення конфлікту інтересів.