REUTERS

Майже кожна третя російська компанія приступила до скорочення зарплат своїх співробітників. Про це свідчать результати опитування, проведеного «Банком даних заробітних плат HeadHunter» у березні серед 481 компанії. В січні (тоді аналогічне опитування проводилося серед 719 компаній) про плани оптимізації окладів заявляв лише 21% респондентів, пише РБК.

Кількість компаній, які не планують ніяких змін по зарплаті скоротилася з 47% у січні до 40% в березні.

Найпомітніше погіршилася ситуація із зарплатами у виробництві (знизилися на 55% компаній замість очікуваних 38%) та продажу (62 замість 47%). При цьому найчастіше компанії економлять сьогодні на рядових співробітників, кажуть дослідники.

Відео дня

Читайте такожРосійський бізнес передрікає хвилю скорочень робочих місць і зарплат

Також були переглянуті масштаби скорочення окладів, показало опитування. Більше виявилося компаній, які урізали оклади на 20-30%. У планах це було у 13%, по факту ж 17% організацій вдалися до такого кроку. Вище, ніж на третину, урізали зарплати в 14% компаній.

Найважче доводиться сфері медіа та маркетингових комунікацій, де жодна організація не заявила, що підвищила зарплати співробітникам. На другому місці опинилися банки, на третьому - логістика. У будівництві скорочення окладів всіх працівників планували лише 3%, але вже до середини весни частка таких компаній потроїлась.

Порівняно добре йдуть справи у компаній з IT і телекомунікацій, показує зіставлення першої та другої хвилі опитування. Компанії від скорочення зарплат поки відмовляються, але залишають це рішення під питанням, зазначають дослідники.

Читайте такожВ Росії середня зарплата знижується третій місяць поспіль

Більше половини (54%) опитаних у другій хвилі підприємців розповіли, що сьогодні «відчувають невеликі труднощі», говорить автор дослідження Наталія Данина. Серйозні труднощі - у 12% організацій, стабільний стан - у 24%, 10% компаній відчувають себе відмінно, навіть розвиваються». Закривати бізнес в осяжному майбутньому ніхто з опитаних не збирається, каже вона.