Міжнародні стандарти серії ISO 9000 та ISO 14000 що поєднані із системою управління охороною здоров'я та безпекою праці на підприємстві стандарту OHSAS 18001:2007, дозволяють створювати ефективні системи захисту людини, незалежно від галузі та напрямку діяльності працівників,  чи то у виробництві, чи то у сфері послуг. Вони спрямовані більше на гігієну та безпеку праці, ніж на безпеку продукції та послуг, - пояснюють У Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Там кажуть, що впровадження в Україні стандарту OHSAS 18001:2007   є дуже актуальнім питанням.

Фахівці Фонду роз’яснюють - Складна абревіатура OHSAS 18001:2007   ховає за собою низку нормативних актів, стандартів, які означають англійською «Occupational Health and Safety Management Systems» - що перекладається як «Система управління гігієною та охороною праці».

Страхові експерти з охорони праці зазначають, що  на тих підприємствах де запроваджені міжнародні стандарти «Системи управління охороною праці», щорічно фіксується різке зниження рівня травматизму та проф. захворюваності. А умови праці стають максимально наближеними до Європейських, а саме:

Відео дня

Усі працівники при укладанні трудових договорів проходять письмове ознайомлення з умовами праці, пільгами та компенсаціями за важкі та шкідливі умови праці (за їх наявності), правами й обов'язками працівників, правами й обов'язками роботодавця.

Під час прийняття на роботу Проводяться медичні огляди працівників, також міжнародні стандарти передбачають і періодичні медичні огляди та попередження ризиків професійного захворювання.

На таких     підприємствах всі працівники забезпечені спецодягом, спецвзуттям і іншими засобами  індивідуального захисту (ЗІЗ). Розроблені інструкції х охорони праці, оцінені ризики по кожній професії згідно вимог стандарту OHSAS 18001,  за якими проводиться інструктаж, навчання з питань охорони праці,  інструктажі з охорони праці, 

Навчання, медичні огляди, забезпечення ЗІЗ проводиться постійно за рахунок підприємства.

Такий досвід забезпечення гідних умов праці, страхові експерти Фонду намагаються розповсюджувати між всіма страхувальниками та проводити пропаганду серед роботодавців, щодо доцільності впровадження міжнародних стандартів, які дозволяють не лише знизити рівень травматизму а й попередити його в подальшому. А це несе і економічні вигоди для роботодавця і підвищує конкурентоздатність його підприємства на зовнішніх ринках.