Deloitte / com-credit.ru

Про це йдеться в рейтингу міжнародної аудиторсько-консалтингової компанії "Делойт", передає Економічна правда.

Як зазначається, це істотне зниження, порівняно з минулим роком, коли до рейтингу потрапили 53 компанії з України.

"Такі результати були спричинені насамперед девальвацією гривні, скороченням внутрішнього попиту, втратою компаніями частини активів та проблемами з фінансуванням", - йдеться у повідомленні компанії.

Відео дня

Читайте такожБез Криму та Донбасу "Укрзалізницю" оцінили в 245 мільярдів гривень

Крім того, незважаючи на масштабні виклики, українським компаніям, що увійшли до рейтингу, вдалося збільшити обсяг своїх доходів у гривні за підсумками 2014 року в середньому на 16,6%.

В "Делойті" зазначили, що девальвація нацвалюти істотно скорегувала показники компаній у рейтингу - у перерахунку в євро доходи компаній знизилися в середньому на 21,2%. Інфляція негативно позначилася на внутрішньому ринку, знизивши купівельну спроможність населення та попит на деякі товари.

Водночас посилилися конкурентні позиції експортерів: аграрні компанії "Бунге" та "Нібулон", а також промислові гіганти "Нікопольський завод феросплавів", "Запоріжсталь" та "Євраз-Суха Балка" за підсумками року продемонстрували зростання своїх доходів.

Читайте такожАхметов подав заявку в АМКУ - хоче купити у росіян Дніпродзержинський коксохім

Згідно із рейтингом, найбільшим представником промислового сектору є компанія "Метінвест" Ріната Ахметова, яка отримала 7 839 млн євро доходів за підсумками року.

Крім того, компанія стала найбільшою в Україні за обсягом виручки та єдиною, кому вдалося втримати позиції у першій десятці ТОП-500.

У компанії зазначили, що споживчий сектор і транспорт залишається найчисельнішим за кількістю компаній.

Згідно із рейтингом, кількість компаній сектору енергетика та видобувна промисловість, що увійшли до цьогорічного рейтингу, скоротилася з 15 до 9.

Сектор технології, медіа та телекомунікації представлений 2 гравцями телекомунікаційного ринку - "Київстар" та "МТС". "Укртелеком" Ахметова цього року не потрапив до рейтингу.

Читайте такожСпецкомісія з приватизації закликає Кабмін ініціювати процедуру банкрутства "Укртелекому"

Як зазначається, сукупний дохід від реалізації всіх компаній, присутніх у рейтингу ТОП-500, становить 682 млрд євро, що на 1,8% нижче за показник минулого року, зафіксований на рівні 712 млрд євро.

Крім того, середній мінімальний дохід скоротився на 3,7% до 459 млн євро.