У Росії будуть підвищувати пенсійний вік / Фото УНІАН

Принципове рішення підвищити пенсійний вік для росіян прийнято, повідомили «Известиям» два джерела, близьких до уряду РФ.

Зараз дискусії ведуться про те, коли оголошувати про це рішення, а також про конкретні параметри підвищення пенсійного віку з урахуванням детального аналізу соціально-економічних наслідків. Існує декілька позицій з цього питання. Зокрема, поки що превалює ідея не вирівнювати пенсійний вік для чоловіків і жінок.

Читайте такожУ Мінсоцполітики розповіли, коли вирішиться питання підвищення пенсійного вікуЗа словами співрозмовника «Известий», зараз на порядку два інших питання — коли оголошувати про підвищення пенсійного віку і параметри реформи.

Відео дня

Джерело «Известий» говорить про те, що рішення оголосити можуть в 2018 році, коли буде сформовано новий уряд. Представник експертного співтовариства, добре знайомий з обговоренням питання, додає, що, швидше за все, заяву буде синхронізовано з оприлюдненням основних напрямів стратегії довгострокового соціально-економічного розвитку, яка готується Центром стратегічних розробок (ЦСР) Олексія Кудріна.

Колишній міністр фінансів Олексій Кудрін вже давно відомий своєю послідовною позицією щодо підвищення пенсійного віку. У січні цього року на Гайдарівському форумі він позначив її як основи прогнозу ЦСР.

Один з проектів передбачає підвищення пенсійного віку для жінок до 63 років, для чоловіків — до 65 років. Причому процес повинен бути поступовим — з кроком шість місяців на рік.

Ще один варіант — вирівняти пенсійний вік для чоловіків і жінок, підвищивши його до 63 років.

У той же час соціальний блок, який публічно виступає проти підвищення пенсійного віку, вже підготував розрахунки, виходячи з підвищення пенсійного віку для чоловіків до 65 років і жінок до 60 років, розповів «Известиям» один з учасників урядових нарад.

У прес-службі Мінпраці «Известиям» заявили, що рішення щодо підвищення пенсійного віку ще не прийнято. Це підтвердив прес-секретар віце-прем'єра Ольги Голодець, яка курирує соцблок. У прес-службі Мінпраці підкреслили, що позиція міністерства залишається з цього питання незмінною, і нагадали про заяву глави відомства Максима Топіліна, який говорив раніше, що час для підвищення пенсійного віку ще не настав.

Учасники урядових нарад повідомили, що для представників соцблоку у разі підвищення пенсійного віку є принциповий момент — щоб залишалася звична різниця у п'ять років між жінками і чоловіками.

Як додає один із співрозмовників «Известий», середня зарплата у жінок нижче, тому, щоб подолати розрив у пенсіях між представниками різних підлог, потрібно збільшити час трудового стажу.

Дійсно, за даними Росстату, очікувана тривалість життя чоловіків, які досягли 60 років, — 16 років, жінок, які досягли 55 років, — понад 25,5 року. При цьому частка представниць слабкої статі у загальній кількості людей на заслуженому відпочинку становить майже 67%. Тобто більшість пенсіонерів — жінки. При цьому вони отримують пенсії в середньому приблизно на 4,5% менше, ніж чоловіки.

"Найкраща зарубіжна практика свідчить про правильність підходу вирівнювання пенсійного віку для чоловіків і для жінок. На мій погляд, 63 роки для представників обох статей з підвищенням на шість місяців за рік — оптимальний варіант. Справа в тому, що 63 роки — очікувана тривалість здорового життя. Крім того, якщо процес розтягнеться на 16 років, то це нормальний горизонт планування, достатній, щоб зрозуміти, що буде з ринком праці і тривалістю життя", - зазначив директор Науково-дослідного фінансового інституту Володимир Назаров.