Фото УНІАН

Кабінет міністрів України затвердив концепцію розвитку електронного управління, яка визначить пріоритетні цілі до 2020 року. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду.

Читайте такожКабмін перейшов на електронний документообіг

"Закликаю поглибити співпрацю, хто цього ще не встиг зробити, з агентством (Державне агентство з питань електронного уряду – УНІАН). І пропоную прийняти цю стратегію", - сказав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Відео дня

Представляючи концепцію, голова Державного агентства з питань електронного уряду Олександр Риженко зазначив, що електронне управління є ключем для реформ в Україні.

За його словами, концепція складається з трьох ключових напрямків: модернізація публічних послуг, публічного управління та управління розвитку електронного управління.

"Заходи націлені на підвищення якості та відкритості обслуговування громадян і бізнесу, модернізацію публічного управління, заходи, які націлені на підвищення ефективності самого управління. А також напрям управління розвитку електронного управління, адже питання єдиної координації, взаємного узгодження та якості проектів електронного уряду залишається на досить низькому рівні", - сказав він.

Риженко заявив, що до кінця 2018 року уряд запустить в онлайн-режимі близько ста найбільш популярних послуг для громадян і бізнесу, на даний момент діє понад тридцять електронних послуг.

"Також ключовими завданнями є реалізація єдиного порталу для надання всіх електронних послуг з одного місця. А також впровадження електронних договорів і електронних сервісів", - додав він.

Прем'єр-міністр зазначив, що агентство проводить досить серйозну роботу для впровадження електронних послуг.

"Я вважаю, що досить серйозну роботу проводить агентство. Зараз у нас є 30 електронних послуг, до кінця року їх буде вже сто... Це буде означати, що будуть розширені можливості через електронну підпис до отримання ще більшого спектра послуг. Я думаю, що процес рухається, але його потрібно прискорити", -сказав Гройсман.

Риженко також повідомив, що до кінця року уряд планує запровадити мобільний ідентифікацію.

"Це дозволить зробити ідентифікацію для громадян більше массовою і популярною. Також, ключовим завданням залишається наповнення єдиного демографічного реєстру", - сказав голова держагентства.

Прем'єр-міністр додав, що уряд також представить декілька електронних новинок до кінця року.

"Хочу звернутися до колег-міністрів. Сьогодні в кожному міністерстві є свої програми, погляди. Це все не працює. Потрібно створити єдиний простір, де буде впроваджена система обміну даних, це дозволить нам інтегрувати всі ці бази, але я підкреслюю, що потрібна політична воля кожного міністра. І тут я просив би вас прийняти сторону майбутнього, і не залишатися в минулому", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, голова Державного агентства з питань електронного уряду Олександр Риженко сподівається, що через 3-5 років усі українці матимуть ID-картку громадянина і цифровий підпис.

Впровадження безконтактних електронних послуг, перехід на електронну ідентифікацію та електронний підпис громадянина є необхідною умовою для впровадження системи електронного уряду в Україні. У 2014 році Кабмін заявив про намір запустити електронний уряд в Україні до кінця 2017 року.