Кандидат у президенти Сергій ТІГІПКО переконаний, що Україні вигідно мати справу з сильним Європейським Союзом.

Як повідомили УНІАН у прес-службі С.ТІГІПКА, так він прокоментував набуття чинності Лісабонським договором, який є базовою угодою, що зміцнює наднаціональні інститути Європейського Союзу. Відтепер більшість питань у Раді ЄС будуть вирішуватися кваліфікованою більшістю, а не консенсусом. При цьому виключається можливість накладення вето однією країною. Значно зростає роль Європейського парламенту, запроваджуються посади президента Європейської Ради і верховного представника ЄС з міжнародних справ.

«У найближчі десять років розвиток ЄС йтиме вглиб, а не вшир», - сказав С.ТІГІПКО.

Відео дня

«Ми звикли під терміном «європейська інтеграція» розуміти розширення ЄС. Але самі європейці завжди мали на увазі процес усунення бар’єрів для вільного руху товарів, людей, капіталів та технологій, а також створення єдиного правового поля. В останні десять років цей процес буксував – Євросоюз приймав, а потім вбудовував у свою структуру нових членів. Тепер ЄС буде знову займатися рухом до більшої керованості та кращої координації роботи 27 національних урядів. Йому буде не до розширення», – зазначив С.ТІГІПКО.

Він звернув увагу на те, що Україні легше мати справу з консолідованим інтеграційним об’єднанням, ніж майже з трьома десятками окремих держав. Зокрема, потрібно добиватися того, щоб обіцянки спростити візовий режим, які даються від імені Союзу, неухильно виконувалися всіма його членами, незалежно від того, хто більше, а хто менше любить українців, сказав С.ТІГІПКО.

«Європейці подають нам хороший приклад того, що не варто фарбувати фасад будівлі, в якій не зведені стіни. Нам потрібно спочатку закінчити побудову держави, а потім кудись інтегруватися», – підкреслив він.