Національний конгрес місцевого самоврядування проведе своє перше засідання у лютому 2010 року.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні три громадські організації місцевого самоврядування – Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціації сільських та селищних рад та Українська асоціація місцевих та регіональних влад – підписали угоду про співпрацю і взаємодопомогу у форматі Національного конгресу місцевого самоврядування.

«Національний конгрес стане дуже серйозним майданчиком для того, щоб відпрацьовувати наше бачення, як повинно формуватися законодавчо-правове поле, яке регулює все життя територіальних громад», - сказала віце-президент Української асоціації місцевих та регіональних влад, голова Чернігівської обласної ради Наталя РОМАНОВА під час церемонії підписання угоди.

Відео дня

На її думку, тепер українське місцеве самоврядування може стати учасником конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. «Я переконана, що конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи нас прийме в якості представника, який буде присутній на пленарних засіданнях конгресу, і це буде дуже серйозним кроком, який додасть авторитету Україні», - додала вона.

У свою чергу, президент Асоціації міст України, Дніпропетровський міський голова Іван КУЛІЧЕНКО, який також підписав цю угоду, нагадав, що рішення про створення національного конгресу було ухвалено 7 грудня 2009 року на всеукраїнських народних зборах. «Сьогодні у нас є можливість виконати волю тих, хто проголосував за це рішення, і підписати угоду. Можу сказати одне – в історії немає іншого шляху розвитку демократії, ніж через розвиток місцевого самоврядування», - впевнений він.

«У нас є об’єднуючі стратегічні питання, які хвилюють кожного громадянина України, в тому числі кожного жителя сільських населених пунктів. І наша спільна позиція, висловлена щодо Бюджетного кодексу, який на жаль був заветований Президентом, показала, що у нас спільні інтереси – робота на свою громаду, на кожного свого жителя», - додав голова Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Богдан ГУСАК.

Від імені уряду міністр економіки Богдан ДАНИЛИШИН привітав три громадські організації з утворенням Національного конгресу місцевого самоврядування.