На урочистому засіданні Верховної Ради України Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ склав присягу народу України.

Як передає кореспондент УНІАН, приведення Президента України до присяги здійснив голова Конституційного Суду України Андрій СТРИЖАК.

Президент складав таку присягу: "Я, Віктор ЯНУКОВИЧ, волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов`язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов`язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі".

Відео дня

В.ЯНУКОВИЧ також отримав посвідчення Президента та офіційні символи влади.

Одразу після складення присяги на вірність українському народу В.ЯНУКОВИЧ підписав текст присяги та передав його голові Конституційного Суду Андрію СТРИЖАКУ.

Після цього А.СТРИЖАК оголосив, що новообраний Президент склав присягу та вступив на пост Президента України.

Він також вручив В.ЯНУКОВИЧУ Свідоцтво про вступ на пост Президента та офіційні символи глави держави - Знак Президента України, Печатку і Булаву.

Після цього на площі біля будівлі Верховної Ради. де проходила церемонія інавгурації, воїни Почесної варти встановили Державний прапор та Прапор Президента на автомобіль глави держави.

Голова Центральної виборчої комісії Володимир ШАПОВАЛ вручив В.ЯНУКОВИЧУ Посвідчення Президента України.

Після цього Національний заслужений академічний український хор ім.Верьовки виконав виконав Молитву за Україну Миколи Лисенка.

БІОГРАФІЯ.

Віктор Федорович Янукович народився 9 липня 1950 року в м. Єнакієвому Донецької області в родині робітника, українець.

Освіта – вища,  закінчив Донецький політехнічний інститут (нині Донецький державний технічний університет) за фахом  інженер-механік, Українську академію зовнішньої торгівлі, магістр міжнародного права.

Трудову діяльність розпочав у 1969 р., працював газівником Єнакіївського металургійного заводу, автослюсарем, механіком автопідприємства. Протягом 20 років працював на керівних посадах - був Генеральним директором виробничих об’єднань - “Донбастрансремонт”, “Укрвуглепромтранс” та Донецького обласного територіального об’єднання автомобільного транспорту.

У серпні 1996 р. Віктора Януковича призначено заступником голови, а у вересні - першим заступником голови Донецької обласної держадміністрації. З 14 травня 1997 р. по листопад 2002 р. перебував на посаді голови Донецької обласної державної адміністрації, був депутатом Донецької обласної ради. З травня 1999 р. по травень 2001 р. – голова Донецької обласної ради за сумісництвом.

Віктор Янукович двічі керував урядом: з 21 листопада 2002 – 5 січня 2005 року та  з 4 серпня 2006 р. до 18 грудня 2007 р.

4 липня 2004 р. висунутий Партією регіонів кандидатом в Президенти України, але програв Віктору Ющенку.

Віктор Федорович є доктором економічних наук, професором, дійсним членом Академії економічних наук України, членом Президії Національної академії наук України.

Кавалер орденів “За заслуги” трьох ступенів, заслужений працівник транспорту України, відзначений іншими державними нагородами.

Одружений, дружина Людмила Олександрівна – домогосподарка.

Має двох синів: Олександра і Віктора.

Займається спортом (великий теніс), захоплюється мисливством, голубівництвом.