Трагічна авіакатастрофа літака Президента Польщі Леха Качинського під російським Смоленськом може привести до історичного об`єднання поляків з росіянами, наслідком чого може бути посилення безпеки на цілому європейському континенті.

Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, таку думку висловив відомий польський політолог та в минулому радник Президента США Збігнєв БЖЕЗІНСЬКИЙ.

У коментарі польським журналістам у Вашингтоні, який опубліковане сьогодні низкою польських медіа, З.БЖЕЗІНСЬКИЙ відзначив зміну у росіянах після трагічної авіакатастрофи.

Відео дня

"Я не маю враження, що зі сторони росіян це гра. Це щось щиріше та дуже нове. Власне тому існують нові несподівані можливості для глибшого польсько-російського поєднання, не обов’язково на якихось конкретних справах, але - із серця", - сказав він.

З.БЖЕЗІНСЬКІЙ сказав, що польсько-російське поєднання може в геополітичному плані мати таке ж значення, як польсько-німецьке чи ще раніше - німецько-французьке, яке привело до створення Європейського Союзу.

"Це би змінило карту Європи та дало більшу безпеку, не лише Польщі, а також, наприклад, Естонії, чи Україні й навіть Грузії", - сказав колишній глава Ради національної безпеки США.

Він додав, що Президент Польщі Лех Качинський загинув у "задля правди незалежності та поєднання".

Як повідомляв УНІАН, літак польського Президента Л.Качинського розбився під Смоленськом вранці 10 квітня 2010 року. За попередніми даними, літак Ту-154 зачепився за верхівки дерев в умовах поганої видимості через сильний туман. На борту перебували 96 людей. Не вижив ніхто.

Серед загиблих - сам Президент, його дружина і частина керівництва країни. Вони прямували до Катині на жалобні заходи на місці масового поховання польських офіцерів, розстріляних НКВС у березні 1940 року.