Міністр закордонних справ України Костянтин ГРИЩЕНКО переконаний, що угода про пролонгацію термінів базування російського Чорноморського флоту на українській території дозволить вибудувати позитивний та довготерміновий план співпраці України з Росією.

Як повідомили УНІАН в прес-службі Міністерства закордонних справ України, таку думку К.ГРИЩЕНКО висловив в інтерв’ю німецькій газеті "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (29 квітня 2010 року), відповідаючи на запитання, як буде тепер позиціонувати себе Україна між Заходом і Сходом.

"Ми робимо дві речі. Новий договір надасть змогу, з одного боку, спроектувати позитивний, довготерміновий план нашої співпраці з Росією. Однак наше майбутнє - у ЄС. Але у досягненні нашої мети є своя межа. Ми хочемо якомога швидше належати до ЄС, однак ми також усвідомлюємо, що ми цього не досягнемо, просто стукаючи у двері", - сказав К.ГРИЩЕНКО.

Відео дня

На його думку, зараз Україна повинна сконцентруватися на практичних цілях, а саме: підписати угоду про асоціацію, лібералізацію, а в кінцевому результаті і скасування візового режиму. "Ми також розуміємо, що показники обсягів нашої торгівлі з Росією, Казахстаном, Білоруссю наближаються до показників, які ми маємо з ЄС. Отже, якщо ми хочемо забезпечити рух нашої країни вперед, тоді нам потрібно розширювати доступ до російського ринку. Росія є тією країною, з якою ми можемо реалізовувати великі проекти", - пояснив міністр.

На його думку, Україна згодом може стати "великим прибутком для Європи". "Найважливішим викликом в наступні десять років стане те, як прогодувати такі країни, як Китай, Індію та Бразилію. А відтак, українське сільське господарство має стати не тим, що бояться французи, а тим, що ЄС має розглядати як ресурс", - впевнений К.ГРИЩЕНКО.