Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН пропонує завтра ухвалити постанову щодо забезпечення виконання рішення Конституційного Суду.

Як передає кореспондент УНІАН, на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій і голів комітетів парламенту голова ВР підкреслив, що «можна мати тривалий час дискусію щодо рішення Конституційного Суду України, але разом з тим нам треба зробити все для того, щоб працювала Верховна Рада і жила країна».

В.ЛИТВИН запропонував завтра розглянути і ухвалити проект постанови, який складатиметься з декількох пунктів.

Відео дня

Він зазначив, що перший з пунктів – забезпечити виконання рішення КС. Також доручити комітетам протягом місяця проаналізувати, «які нам зміни необхідно вносити в чинне законодавство, бо за першими оціночними прикидами десь було прийнято понад 600 законів за цей час і, як мінімум, майже в 40 законів необхідно буде внести відповідні зміни».

Він зазначив, що серед ключових законів, які потребують змін, - це закон «Про Кабінет міністрів України», а також закон «Про регламент Верховної Ради України».

Він зазначив, що сьогодні, «на скільки мені відомо, КМУ схвалив проект такого закону і зараз іде робота на рівні науково-експертного і юридичних управлінь щодо підготовки проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України».

Він звернувся до народних депутатів з проханням, що коли буде внесено на розгляд законопроект щодо змін до регламенту, то не потрібно застосовувати два читання до нього.

Він попросив Кабмін і ВР внести тільки зміни в частині, пов’язані із новими конституційними реаліями, а «не намагатися одномоментно вирішити всі ті інші питання, які, можливо, треба буде вирішити в інший спосіб і в інший час».

В.ЛИТВИН також пропонує даною постановою передбачити створення тимчасової слідчої комісії, яка б «опрацьовувала в єдиному річищі з єдиних підходів питання щодо внесення змін до законодавчих актів України щодо приведення законів України у відповідність до Конституції України 1996 року».

В.ЛИТВИН запропонував, щоб дану комісію очолив перший заступник голови ВР Адам МАРТИНЮК.

За його словами, до складу цієї комісії мали б увійти 9 народних депутатів «відповідно пропорційного представництва у фракціях».

На репліку із залу про те, як будуть представлені позафракційні, В.ЛИТВИН відповів: «У позафракційних буде можливість утворити депутатські групи і, зрозуміло, що нові реалії можуть призвести до того, що у нас почнеться «броунівський рух» - входження, вихід, сформування нових депутатських фракцій».

Він нагадав, що достатньо 14 народних депутатів, щоб створити депутатську фракцію.

В той же час він сказав: «Я сподіваюсь, що значних перемін не буде».

Він також попросив керівника апарату ВР Валентина ЗАЙЧУКА «забезпечити на завтра на засідання 450 примірників Конституції».