Найбільш оптимальним для України варіантом міжнародного економічного співробітництва є формування  поглибленої зони вільної торгівлі з Евросоюзом і одночасно з країнами СНД на взаємовигідних умовах, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Євросоюз  і країни Митного союзу є головними зовнішньоекономічними партнерами для України. Ми не можемо це ігнорувати.  Європа – це 30% товарообігу, і країни Митного союзу, з Росією - близько 35%, а з країнами СНД до 40%. Головне – в яких формах знайти баланс інтересів між цими двома нашими партнерами», - сказав Володимир Фесенко на прес-конференції в Києві.

Експерт відзначив, що в одному з напрямів - ЄС-Київ виходить на фінішну пряму переговорів по створенню поглибленої та всеохоплюючої ЗВТ.

Відео дня

«Навряд чи можливо поєднати і про це говорять всі європейці відкрито, і більшість наших експертів, членство в Митному союзі і ЗВТ з Євросоюзом. Проте формат поглибленої ЗВТ з європейцями і ЗВТ з країнами СНД, в принципі, це можливо», - каже політолог.

В.Фесенко підкреслив, що Україні «треба чітко формулювати свої економічні інтереси». «Ми маємо просувати наші зовнішньоекономічні інтереси - і з європейцями, і з росіянами», - сказав він.

За словами В.Фесенка, в ході переговорів Україна відчуває тиск, як з боку Росії, так і з боку європейців.  «Треба торгуватися. І нічого поганого в цьому нема – треба відстоювати національні інтереси», - сказав політолог.