Відомий правозахисник Степан ХМАРА вважає правильним рішення судді Родіона Кірєєва щодо заборони прямої трансляції судового засідання на етапі допиту свідків, оскільки пряма трансляція може вплинути на покази інших свідків і це може зашкодити об’єктивності судового процесу. Про це йдеться в коментарі С.ХМАРИ, переданому агентству УНІАН.

“...як правозахисник вважаю рішення судді про обмеження прямої трансляції в тій частині, де будуть допитувати свідків, правильним. ...Пряма трансляція показів свідків може вплинути на покази інших свідків. І це може зашкодити об’єктивності судового процесу”, зазначив С.ХМАРА, коментуючи заяву  заступника голови партії «Батьківщина», колишнього віце-прем'єр-міністра у справах європейської та міжнародної інтеграції Григорія НЕМИРІ щодо заборони на певному етапі пряму трансляцію засідання у справі Юлії ТИМОШЕНКО щодо газових угод 2009 року.

С.ХМАРА висловив “здивування” з приводу претензій Г.НЕМИРІ до Президента України стосовно рішення судді, який веде процес Юлії Тимошенко, про те, щоб обмежити публічність судового засідання в тій частині, де йдеться про допит свідків.
С.ХМАРА підкреслив, що, по-перше, Президент країни не має права втручатися в хід судового процесу, кого б цей процес не стосувався, а по-друге,  Президент не повинен давати вказівки судді і не має права впливати на прийняття рішень судді.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, у своєму коментарі щодо заборони прямої трансляції із зали суду “газового процесу” на етапі допиту свідків  Г.НЕМИРЯ зазначив  що “незважаючи на власні обіцянки щодо гарантії прозорості і відкритості судового процесу, включно з безперешкодним його висвітленням телевізійними та друкованими ЗМІ, Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ знову показав, що йому не можна довіряти”.

Довідка УНІАН. 6 липня 2011 р. суддя Печерського районного суду Києва Родіон КІРЄЄВ,  головуючий у судовому засіданні  по справі проти екс-прем’єра Юлії ТИМОШЕНКО задовольним клопотання представників прокуратури у суді і ухвалив рішення пряму трансляцію, фото- та відеофіксацію засіданнія у справі Тимошенко на етапі допиту свідків.

Водночас, суддя у своєму рішенні зазначив, що дозвіл на фото-, відеофіксацію та пряму трансляцію надаватиметься окремо після завершення допиту свідків.

Разом зі тим, згідно з рішенням суду, журналістам дозволено бути присутніми у судовій залі й вести записи, у тому числі за допомогою аудіотехнічних засобів.

Гласність і відкритість судового процесу регламентується статтею 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».