Фінанси

Візит місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) до Києва переноситься на кінець жовтня 2011 року.

Про це заявив спеціальний радник директора МВФ Девід ЛІПТОН за підсумками зустрічі з представниками українського уряду і центробанку у Вашингтоні, повідомляється на офіційному сайті МВФ.

Відео дня

«У вівторок я зустрічався з міністрами ЯРОШЕНКОМ і БОЙКОМ і заступником голови (НБУ – УНІАН) СОРКІНИМ у Вашингтоні. Ми обговорювали останні економічні події в Україні і за кордоном, а також прогрес у програмі stand-by», - сказав він.

«Я наголосив на важливості сильної політики і реформ для подолання затримки і завершення другого етапу перегляду. Влада підтвердила свою зацікавленість цілями програми stand-by і в здійсненні заходів. Наступна місія фонду до Києва планується на кінець жовтня», - сказав Д.ЛІПТОН.

Бізнес збільшив сплату податків від операцій з нерухомістю майже удвічі – з початку року до бюджету надійшло 17,7 млрд. грн.

Про це повідомляється на офіційному сайті Державної податкової служби України (ДПСУ).

«Суб`єкти господарювання, які зайняті у цій сфері, перерахували до бюджету на 8,9 млрд. грн. більше, ніж торік. Всього – 17,7 млрд. грн.”, - повідомив заступник голови служби Олександр КЛИМЕНКО під час оперативної наради.

Серед «рекордсменів» зі збільшення темпів сплати податків також підприємства видобувної промисловості, які збільшили податки і збори на 7,9 млрд. грн., або в 1,8 разу - до 17,2 млрд. грн.

Зростання платежів галузі оптової і роздрібної торгівлі з початку року становило 6,7 млрд. грн., усього до бюджету надійшло 15,2 млрд. грн.

У півтора разу зросли надходження від будівників (на 1,1 млрд. грн.) – до 2,8 млрд. грн.

О.КЛИМЕНКО пояснює таку динаміку упровадженням нових методів боротьби з тіньовою економікою і ухиленням від оподаткування.

Всього з початку року до держбюджету надійшло 107,2 млрд. грн., що перевищує показники минулого року на 38,8 млрд. грн., або в 1,6 разу.

Індекс ПФТС за підсумками торгів у четвер, 25 серпня, знизився на 0,99% - до 654,61 пункту. Про це УНІАН повідомили в прес-службі ПФТС.

Згідно з повідомленням, загальний обсяг торгів на ПФТС склав 273 млн. 938 тис. грн.

Індекс Української біржі за підсумками торгів знизився на 2,90% - до 1647,52 пункту. Загальний обсяг торгів на біржі склав 327 млн. 422 тис. грн,. із них на терміновому ринку - 128. млн. 880 тис. грн.

 

Енергетика

Заборгованість внутрішніх споживачів за спожитий природний газ з урахуванням боргів 1999-2011 рр. станом на 1 серпня становить 20 млрд. 891,0 млн. грн.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Міністерства енергетики і вугільної промисловості України.

У повідомленні наголошується, що приріст заборгованості за 7 місяців 2011 року становить 7 млрд. 67,2 млн. грн.

Упродовж січня-липня підприємства, які входять до структури НАК «Нафтогаз України», поставили споживачам 27 млрд. 606,1 млн. куб. м природного газу на загальну суму 49 млрд. 649,9 млн. грн, за які сплачено 42 млрд. 582,6 млн. грн.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

У повідомленні зазначається, що рівень розрахунків усіх споживачів за газ у січні-липні скоротився на 0,9 процентного пункту, порівняно з аналогічним періодом 2010 року до 84,9%.

Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) зберегла незмінними на вересень граничні рівні цін на природний газ для промислових і прирівняних до них споживачів, а також для бюджетних організацій. Ціни збережені на серпневому рівні - до 3023,5 тис. грн. за тис. куб. м (без урахування ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифу на транспортування і постачання).

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення ухвалене на сьогоднішньому засіданні комісії.

Україна у січні-липні ц.р. збільшила експорт електроенергії на 32,3%, або на 749,7 млн. кВт/год., порівняно з січнем-липнем 2010 року – до 3,073 млрд. кВт/год.

Про це УНІАН повідомили у Міністерстві енергетики і вугільної промисловості України.

У липні ц.р. експорт електроенергії з України зріс у 2,7 разу, або на 384,3 млн. кВт/год., порівняно з липнем 2010 року – до 600,7 кВт/год.

У січні-липні експорт української електроенергії до країн Східної Європи збільшився більш ніж утричі, або на 1,137 млрд. кВт/год. – до 1,682 млрд. кВт/год.

Нагадаємо, що експортером з української сторони у східноєвропейському напрямі є ТОВ «Східенерго», що входить до структури приватного енергохолдингу ДПЕК.

Зокрема, за вказаний період експорт української електроенергії до Угорщини зріс більш ніж у 5 разів – до 1,140 млрд. кВт/год., до Словаччини – у 2,1 разу, до 542,3 млн. кВт/год.

Експортні поставки електроенергії до Польщі з України у січні-липні ц.р. не здійснювалися.

Експорт електроенергії до Молдови, який здійснює дочірня компанія ДПЕК ТОВ «Пауер Трейд», за підсумками січня-липня зріс до 301,2 млн. кВт/год. проти 8 млн. кВт/год. за аналогічний період 2010 року. Нагадаємо, комерційні поставки електроенергії у даному напрямі «Пауер Трейд» почала з квітня цього року.

З початку року до Білорусі ТОВ «Східенерго» і ДПЗД «Укрінтеренерго» експортували 1,033 млрд. кВт/год., що на 41,6% менше, ніж за аналогічний період 2010 року. Нагадаємо, у травні ц.р. українські компанії припиняли експорт електроенергії до Білорусі у зв`язку з неплатоспроможністю білоруських контрагентів на фоні різкої девальвації національної валюти Білорусі. Експорт у цьому напрямі було відновлено 1-2 липня після погашення білоруськими контрагентами заборгованості за попередніми поставками.

Крім того, у травні-червні у рамках договору про погодинну міждержавну торгівлю електроенергією ДПЗД "Укрінтеренерго" поставило до Росії 55,5 млн. кВт/год. електроенергії, тоді як у січні-квітні поточного року поставки в цьому напрямі не здійснювалися.

Адвокат екс-прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО Микола СІРИЙ заявляє, що кримінальна справа, порушена проти його підзахисної, розвалюється.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив в інтерв’ю журналістам під час перерви у засіданні Печерського районного суду Києва.

«Справа розвалюється, просто по кроках розвалюється», - сказав М.СІРИЙ.

За його словами, «для того, щоб був злочин з перевищення влади, треба, щоб були збитки, а без них немає злочину».

За словами М.СІРОГО, обвинувачення стверджує, що після якихось дій екс-прем’єра на 30% збільшилась ціна закупівлі газу на виробничо-технологічні витрати з 2008 по 2009 рік.

Він додав, що в тому ж обвинуваченні вказується, що з огляду на те, що ціна збільшилась на 30%, збільшились витрати «Нафтогазу» в 2009 році, а саме - на 194 млн. 625 тис. 386 долари або на 1,5 млрд. грн.

«У сьомому томі матеріалів справи озвучуються акти прийому-передачі технічного газу у 2009 році по ціні 179 доларів або 1382 грн. (за курсом 7,7 грн. за дол.) за тис кубометрів. І ця ж сама ціна була у 2008 році - гривня в гривню», - наголосив адвокат.

«Тобто в матеріалах справи сама ж прокуратура кладе вилучені акти прийому-передачі, купівлі технічного газу на технічні витрати «Укртрансгазу» з вказанням контракту, який вони сховали, і ми будемо вимагати його долучати», - заявив М.СІРИЙ.

За його словами, судячи з цього, ніякого здорожчання газу на 30% не було.

«Чи можна далі продовжувати слухати цю справу?», - додав М.СІРИЙ.

***

Більше інформації за передплатою в УНІАН-бізнес-онлайн. Відділ маркетингу: т. (044) 590-45-63

(УНІАН)