Брюссель. Депутати Європарламенту висловили різні думки щодо доцільності візиту президента України Віктора ЯНУКОВИЧА до Брюсселя, попередньо запланованого на 20 жовтня.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, під час термінових дебатів щодо ситуації в Україні, що відбулися 12 жовтня, частина депутатів висловлювалася за скасування візиту, частина - за необхідність зустрічі з українським президентом для того, щоб ще раз пояснити йому важливість демократичних реформ у країні.

Так, депутат Міхаель ГАЛЕР (група народних партій, Німеччина) висловився за необхідність скасування візиту В.ЯНУКОВИЧА після того, як Печерський райсуд Києва виніс вирок колишньому прем`єр-міністрові України Юлії ТИМОШЕНКО.

Відео дня

«Якщо до наступного тижня не буде практичних кроків щодо відновлення верховенства права, БАРРОЗУ (Президент Єврокомісії Жозе Мануель БАРРОЗУ - УНІАН) має вирішити, чи є йому що сказати ЯНУКОВИЧУ», - заявив депутат.

З ним не погодився представник групи Прогресивного Альянсу соціалістів і демократів Марек СІВЕЦЬ (Польща), який зазначив, що не слід закривати двері перед Україною.

«Я думаю, нам слід зустрітися з ЯНУКОВИЧЕМ у Брюсселі і пояснити йому, чого ми чекаємо від нього», - сказав депутат.

При цьому М.СІВЕЦЬ підкреслив, що, на його думку, коли лідер опозиції і ряд колишніх міністрів, членів його уряду, перебувають у в`язницях - «це нижче усіх стандартів».

Депутат від групи лібералів Йоганес Корнеліс Ван БААЛЕН (Нідерланди), своєю чергою, зайняв обережну позицію.

«Нам потрібно зрозуміти, чи буде зустріч з ЯНУКОВИЧЕМ на порядку денному БАРРОЗУ й ЕШТОН (Верховного представника ЄС із питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін ЕШТОН - УНІАН), і, якщо так, що буде сказано під час цієї зустрічі», - заявив депутат.

Як повідомляв УНІАН, раніше дипломатичні джерела в ЄС повідомили про те, що лідери ЄС розглядають можливість скасувати запрошення В.ЯНУКОВИЧУ відвідати Брюссель 20 жовтня.

Верховний представник ЄС із питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки К.ЕШТОН заявила про те, що 13 жовтня на зустрічі з Президентом Єврокомісії Ж.БАРРОЗУ і Президентом Європейської Ради Германом Ван РОМПОЄМ вона обговорюватиме відносини з Україною і перегляд політичного діалогу.