Депутати Верховної Ради VI скликання, незалежно від своєї партійної приналежності, прогнозують, що місце у виборчих списках кандидатів у депутати на майбутніх парламентських виборах коштуватиме до 8 млн. дол.

Про це повідомляє "Газета по-українськи" (від 18 листопада 2011 року).

"За інформацією з багатьох областей, голови облдержадміністрацій оголосили "конкурс" кандидатів від влади на мажоритарні округи. Ніби ще не прийняли остаточне рішення про суму "внесків". Губернатори збирають з кандидатів-мільйонерів від 2 до 7 мільйонів доларів залежно від області. Багато бізнесменів відмовляються, тому що не розуміють, хто прийматиме остаточне рішення про їх участь у виборах - глава облдержадміністрації, керівники уряду або чиновники Адміністрації Президента", - сказав заступник голови Верховної Ради Микола ТОМЕНКО.

Відео дня

Політтехнологи припускають, що за 1 млн. дол. можна провести кандидата лише в сільському мажоритарному окрузі. Але зараз рейтинг претендента на окрузі має бути не менше 30%. Крім того, необхідно домовитися про підтримку з владою.

"Над скупкою місць з півроку працюють і депутати-"тушки", і "свої". Розраховували, що на середній округ витрачатимуть від 2 до 8 мільйонів доларів. Це якщо не буде конкурента-мільярдера. Інакше суми зростуть у декілька разів" - вважає народний депутат Юрій КАРМАЗІН (фракція НУ-НС).

Позафракційний депутат ВР Леонід ГРАЧ додав, що влада також використовує "грошовий" механізм для включення в списки. "Треба віднести 7-8 мільйонів доларів, якщо балотуватимешся за списком, і 3-4 - по мажоритарці. Більше шансів і менш витратно для нервів потрапити до парламенту за списком. Але кандидат повинен присягнутися на крові, що їхній. Чужих не приймають. Усім цим займається найближче оточення ЯНУКОВИЧА - верхівка партії, фракції і Адміністрації Президента"- зазначив він.

Л. ГРАЧ заявляє, що Партія регіонів обіцяє кандидатам в депутати забезпечити адміністративну підтримку, формування усіх виборчих структур, позитивні результати під час підрахунку голосів, судовий супровід. Окрім цього, деякі чиновники заклали кошти на підтримку виборчої програми потрібних людей в місцевих бюджетах - до 20 млн. грн. на кожного.