Брюссель. Європарламент планує рекомендувати Раді Європейського Союзу, Єврокомісії та Європейській службі зовнішніх дій визнати прагнення України стати членом ЄС, якщо Київ дотримуватиметься демократичних стандартів.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це йдеться у проекті доповіді Річарда Антоні ЛЕГУТКО (група Європейських консерваторів та реформістів, Польща) щодо рекомендацій Європарламенту Раді ЄС, Єврокомісії та Європейській службі зовнішній дій про переговори щодо угоди про асоціацію з Україною, яку сьогодні планує схвалити Європарламент.

“Визнати прагнення України, відповідно до статті 49 Угоди Європейського Союзу (статтею 49 угоди передбачено право будь-якої країни європейського континенту претендувати на членство в ЄС – УНІАН), за умови, якщо всі критерії, включаючи повагу до принципів демократії, прав людини, фундаментальних свобод та верховенства права, будуть виконані”, - йдеться у проекті доповіді.

Відео дня

Депутати також планують висловитися за якнайшвидше парафування угоди про асоціацію з Україною, бажано до кінця цього року, та за підписання угоди в першій половині 2012 року і підготовку необхідних для ратифікації документів до кінця 2012 року.

“За умови, якщо заклик поважати верховенство права та інші вимоги, встановлені в резолюції від 27 жовтня 2011 року, будуть почуті”, - зазначається у документі.

Разом з тим, у проекті доповіді міститься пункт про необхідність створити механізми призупинення дії угоди у випадку, якщо Київ ігноруватиме чи навмисно порушуватиме демократичні принципи, закладені в основу угоди про асоціацію.

Крім того, депутати планують закликати українську владу дозволити колишньому прем’єр-міністру Юлії ТИМОШЕНКО та іншим лідерам опозиції повною мірою реалізувати їхнє право на участь в політичних процесах, “як зараз, так і під час наступних виборів в Україні”.

Європарламент планує підтримати надання Україні допомоги в реформуванні Конституції та виборчого законодавства у відповідності з рекомендаціями Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ (Бюро демократичних інституцій та прав людини – УНІАН) і наголосити на важливості свободи засобів масової інформації та необхідності утримування української влади від будь-яких спроб прямо чи опосередковано контролювати зміст інформаційних повідомлень національних ЗМІ.

Крім того, у проекті доповіді містяться положення щодо надання допомоги Україні в реалізації угоди про асоціацію, необхідності покращення бізнес- та інвестиційного клімату в Україні, покращення співпраці у галузі енергетики.

Депутати окремо планують виступити за надання допомоги Україні в переговорах з Росією щодо поставок природного газу з метою забезпечення відповідності торгівлі газом між Україною та Росією торговельним стандартам та цінам ЄС.

Крім того, Європарламент планує висловитися за активнішу роботу щодо запровадження безвізового режиму з Україною, за умови виконання Києвом усіх технічних вимог, встановлених в Плані дій з лібералізації візового режиму.

Як повідомляв УНІАН, Україна та ЄС ведуть переговори щодо угоди про асоціацію з 2007 року, про зону вільної торгівлі, яка має стати частиною угоди про асоціацію, – з 2008 року. На сьогодні переговори практично з усіх питань завершені, не вирішеним залишається питання щодо надання Україні європейської перспективи, на чому наполягає Київ.

Разом з тим, у зв’язку з останніми подіями в Україні, в тому числі, засудженням колишнього прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО до семи років позбавлення волі, кримінальним переслідуванням інших колишній урядовців, проблемами з дотриманням прав людини та принципів демократії, лідери ЄС та Європарламент вже заявили про можливий негативний вплив внутрішньополітичної ситуації в Україні на процеси парафування та підписання угоди.