Генеральний прокурор України Віктор Пшонка побоюється, що після набуття чинності нового Кримінального процесуального кодексу злочинці виправдовуватимуться.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив в Запоріжжі на засіданні розширеної колегії прокуратури.

Причина такого побоювання – прояви непрофесіоналізму співробітників правоохоронних органів, сказав В.Пшонка.

Відео дня

«Минулого року на додаткове розслідування було відправлено 15 кримінальних справ за вбивствами, цього року – вже ще одне. Вдумайтеся: 16 кримінальних справ на додаткове розслідування лише за вбивствами. Враховуючи те, що Верховною Радою ухвалено новий КПК, в якому додаткового розслідування немає, це – виправдувальні вироки», - попередив генпрокурор.

В.Пшонка також відзначив, що основна причина відправлення судом кримінальних справ на додаткове розслідування - непрофесіоналізм співробітників міліції.

«Що в цих 16 кримінальних справах – непрофесіоналізм чи незаконні дії та фальсифікації співробітників міліції? Ми всі бачимо, що значною мірою – непрофесіоналізм», - заявив генеральний прокурор.

І показовим прикладом прояву такого непрофесіоналізму, за словами В.Пшонки, є справа Оксани Макар – дії місцевих правоохоронців в перші дні після надходження інформації про звірячий злочин.

«У справі О.Макар 15 хвилин оглядали місце події, за 1-й і 2-й день були втрачені практично всі прямі докази цього злочину. І лише додатковий огляд – те, що справу було взято «на контроль», дозволило закріпитися за тими особами, які скоїли злочин», - заявив генпрокурор, відзначивши, що «за нормами нового КПК, непрофесіоналізм, якщо він триватиме, призводитиме до того, що злочинці виправдовуватимуться».