США можуть застосувати санкції щодо України у зв’язку із порушенням прав людини.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав президент Freedom House Девід Креймер під час представлення продовження звіту організації щодо ситуації в Україні «Б’ючи на сполох – раунд 2: на захист демократії в Україні».

Як передає кореспондент УНІАН, він сказав: «На Заході обговорюється можливість застосування санкцій щодо України. У звіті ми кажемо, що хоча ми не є прихильниками санкцій у цей час, але існує можливість того, що США застосують санкції, як, наприклад, вони застосовують щодо Росії, щоб це служило дзвоником для вищих ешелонів влади, що країна перебуває на хибному шляху».

Відео дня

У звіті містяться рекомендації щодо покращення ситуації для громадянського суспільства, медіа, у сфері виборів, припинення вибіркових переслідувань і протидії корупції.

«Відсутність покращення у цих напрямках означатиме, що обговорення можливості застосування санкцій проти українських посадових осіб – яке сьогодні обмежується приватними розмовами у середовищі політиків і лідерів, відповідальних за зовнішню політику – вийде на новий рівень», - зазначається у звіті.

Крім того, в документі наголошується, що у Конгресі США розглядається законопроект, спрямований, насамперед на Росію, щодо запровадження заборони на в’їзд та арешту активів посадовців, які порушували права людини. Відповідно до останньої редакції цього законопроекту, яка є у Сенаті, його можуть застосувати й до інших країн, включаючи Україну.

Й звіті також відзначається, що підтримка такого застосування закону зростає серед експертів і депутатів парламентів країн Заходу, навіть серед окремих депутатів українського парламенту.

«Слова «Україна» і «санкції» дедалі частіше вживаються поряд – і це відображає рівень розчарування західних посадовців тим, що Віктор Янукович, здається, не чує і не бажає слухати їхніх аргументів», - зазначається в звіті.

Крім того, у Freedom House наголошують, що український уряд проводить суперечливу політику. З одного боку, українське керівництво намагається інтегрувати Україну до Європи, підписавши угоду про зону вільної торгівлі, з іншого боку - вихолостити українську опозицію та громадянське суспільство.

«За два роки українська влада досягла незначного прогресу щодо першої цілі і занадто значного щодо другої», - зазначається у звіті.

У документі наголошується, що, врешті-решт, українська влада має зробити свій вибір.

«Інтеграція до Європи не може бути лише протидією Росії. Якщо проводити євроінтеграцію серйозно і щиро, вона має супроводжуватися повагою до прав людини, а не їхнім ігноруванням. Українська влада надто забарилася з демонстрацією серйозності своїх намірів», - зазначається у звіті.

У документі також ідеться про те, що хоча Україна і має велике значення, її очільники не повинні переоцінювати важливість своєї країни для Європи.

«Дехто з них помилково вважає, що, незважаючи на переслідування опозиції, фальсифікацію виборів і тиск на громадянське суспільство, західні лідери, попри все, вирішать, врешті-решт, що Україна надто важлива, щоб її ігнорувати. Сьогодні Україна перебуває далеко не в центрі уваги переважної більшості посадовців у Європі та США, які ведуть боротьбу з фінансовою та економічною кризою у своїх власних країнах. Більше того, розвиток ситуації в Україні дедалі більше утверджує у західних столицях думку, що Україна на даний момент є радше «головним болем», ніж можливістю. Це враження, яке відповідає реаліям в середині України є проблемою, яка має бути усунена якнайшвидше», - зазначається у звіті Freedom House.