Головування в Міжнародній організації по боротьбі з легалізацією брудних доходів (FATF) до липня 2013 року перейшло від Італії до Норвегії.

Як повідомляється на офіційному сайті організації, в результаті процедурної ротації FATF очолив Бьорн С. Аамо.

"Майбутній рік представлятиме значні труднощі для нашої роботи як члени і партнери FATF. Багато країн і фінансові інститути стикаються з економічними труднощами. Терористичні погрози присутні в різних частинах світу. Боротьба з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму є важливими завданнями в розвитку фінансової чесності і довіри між країнами і учасниками ринку. Довіра необхідна для відновлення економічного зростання і процвітання", - сказав Б.С.Аамо, вступаючи на посаду.

Відео дня

Новий глава FATF високо оцінив результати роботи організації під час головування Італії. Проте, за його словами, на сьогодні FATF має намір переглянути рекомендації щодо боротьби з відмиванням брудних грошей.

"Країни мають прийняти закони і правила, які є технічно сумісними, і вжити заходи для підвищення ефективності наших національних систем. Переглянуті рекомендації дадуть змогу поліпшити механізми і процедури для ідентифікації реальних власників за юридичними особами", - заявив новий глава FATF.

На його думку, на сьогодні податкові злочини включені в число правопорушень, пов'язаних з відмиванням грошей. "Ефективніший збір податків може бути частиною міжнародних зусиль щодо зміцнення державних фінансів. Я дуже вітаю ідеї, які сьогодні розробляються в FATF для подальшого підвищення ефективності національних програм у боротьбі з відмиванням грошей і протидії фінансуванню тероризму", - додав Б.С.Аамо.

При цьому новий голова FATF заявив про необхідність активізації співпраці організації з приватним сектором і громадянським суспільством. "Ми маємо продовжити розвивати тісну співпрацю з приватним сектором, і вести відкритий діалог з представниками громадянського суспільства. Ми маємо забезпечити, щоб засоби масової інформації і громадськості в цілому володіли вільним доступом до інформації про діяльність FATF", - вважає він.

Довідка УНІАН. Міжурядова організація FATF (Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей) була створена в 1989 році за рішенням "Великої сімки". Зараз у FATF входить 35 країн і дві міжнародні організації.

Головною метою діяльності FATF є розвиток і впровадження на міжнародному рівні заходів і стандартів у боротьбі з відмиванням грошей. FATF відстежує процеси впровадження таких заходів, вивчає способи і техніку відмивання грошей, розробляє превентивні заходи, сприяє загальносвітовій імплементації стандартів боротьби з відмиванням грошей.

На початку діяльності FATF пріоритетним напрямком було виділено боротьбу з відмиванням доходів, одержаних від торгівлі наркотиками. Зараз сфера діяльності організація розширена. FATF розробляє рекомендації для країн у боротьбі з корупцією, перевіряє виконання державами заходів у боротьбі з відмиванням грошей, а також відстежує і розробляє контрзаходи загальносвітовим методам і схемам відмивання злочинно нажитих капіталів.

Нагадаємо, що Україна знаходилася в "чорному" списку FATF з 2002 по 2004 рік, а потім у 2010 році знову потрапила в нього як країна, що недостатньо бореться з відмиванням грошей. 29 жовтня 2011 року Україна була виключена з "чорного списку" організації.