Екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка засуджено до двох років обмеження волі за продовження терміну стеження за водієм колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентином Давиденком.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення сьогодні оголосила головуюча на судовому процесі суддя Печерського районного суду Києва Ганна Медушевська.

Як зазначається у вироку, у зв'язку з тим, що Ю.Луценка було засуджено за вчинення тяжчого злочину до 4-х років позбавлення волі, суворіше покарання поглинає м’якше покарання.

Відео дня

Разом з тим колишніх співробітників Департаменту карного розшуку МВС України Володимира Тарасенка та Олега Павлєнова засуджено до покарання у вигляді стягнення штрафу у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів, що дорівнює 8,5 тис. грн., та позбавлення строком на три роки права обіймати організаційно-розпорядчі та адміністративні посади на підприємствах та організаціях всіх форм власності.

Обґрунтовуючи вирок, суд зазначає, що в ході судового слідства провина підсудних була повністю доведена зібраними доказами та показами свідків.

Заяви потерпілого В.Давиденка про те, що він не вважає себе потерпілим, не є підставою, яка б свідчила про відсутність складу злочину в діях О.Павлєнова, В.Тарасенка та Ю.Луценка.

Крім того, суд вважає, що висновок відомчої комісії щодо законності проведення оперативно-розшукових заходів, підготовлений компетентними особами, а отже є обґрунтованим.

Також у вироку наголошується, що «у справі забезпечена вся повнота і об’єктивність дослідження справи», а твердження підсудних щодо необмеження строків ведення оперативно-розшукової справи в рамках оперативно-розшукової справи категорії «злочин» є безпідставним.

Довідка УНІАН. Екс-міністра внутрішніх справ Ю.Луценка, а також колишніх співробітників Департаменту карного розшуку МВС В.Тарасенка та О.Павлєнова звинувачували у тому, що в рамках розслідування справи про отруєння політичного діяча Віктора Ющенка вони нібито незаконно продовжили до 18 місяців оперативно-розшукову справу (ОРС) стосовно В.Давиденка, колишнього водія екс-заступника голови СБУ В.Сацюка. Відкриття цієї ОРС дозволяло вести стеження за В.Давиденком і прослуховувати його телефонні розмови, що «завдало істотної шкоди правам, свободам і інтересам В.Давиденка, що охороняються законом», йдеться в обвинувальному висновку.

У липні Генеральна прокуратура змінила Ю.Луценку, а також В.Тарасенку і О.Павлєнову, обвинувачення зі зловживання службовим становищем (ст. 364 Кримінального кодексу) на службову недбалість (ч. 1 ст. 367 КК).

Сам В.Давиденко неодноразово заявляв, що не вважає себе потерпілим.