Конституційний Суд України визнав таким, що відповідає Конституції, законопроект про внесення змін до Основного Закону стосовно гарантії недоторканності для окремих посадових осіб.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення було оприлюднено Конституційним Судом сьогодні.

Зокрема, КС визнав, що законопроект, запропонований народними депутатами від Партії регіонів (реєстраційний номер 3251), відповідає вимогам статей 157, 158 Конституції, якими пропонується виключити з чинної редакції Конституції частину 1 статті 80‚ за якою „народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність“, а частину 3 цієї статті викласти у новій редакції, відповідно до якої „народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього“.

Відео дня

Також КС визнав конституційною пропозицію щодо виключення з тексту Конституції положень частини 3 статті 105: «Якщо тільки Президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту».

Конституційний Суд мотивував своє рішення тим, що виключення цих слів із тексту Конституції не спрямоване на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілостності України, і відповідає вимогам Конституції України.

КС визнав, що зазначений законопроект Верховна Рада України шостого скликання впродовж року не розглядала і вродовж строку своїх повноважень не змінювала вказані положення Основного Закону, отже законопроект відповідає положенням Конституції.