Північноатлантичному альянсу потрібна Україна, а Україні потрібен Альянс.

На цьому наголосив в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня. Україна» помічник генсека НАТО з питань нових викликів безпеці Ґабор Іклоді.

«Альянс зацікавлений у демократичній, вільній, незалежній Україні, яка є ключовим чинником євроатлантичної безпеки», - сказав він і додав: «Ваша країна вже подолала значний відтинок на шляху розвитку демократії. Однак під час Чиказького саміту НАТО прозвучала стурбованість щодо її подальшого розвитку. Гадаю, парламентські вибори, які мають через місяць відбутися в Україні, дадуть вашій країні можливість довести, що вона віддана демократичним цінностям, і провести вільне та чесне голосування».

Відео дня

«Члени альянсу розглядають ці вибори як дуже важливу віху», - підкреслив помічник генсека НАТО.

«Будь-який авторитарний режим насамперед становить загрозу для себе, свого населення, безпеки самої країни. Але він не обов’язково загрожує безпеці НАТО. Завдяки демократичним виборам Україна отримала нинішню владу. У вас скоро відбудуться вибори, які, як ми сподіваємося, будуть вільними, чесними, демократичними й допоможуть зміцнити демократичні інститути у вашій країні», - зауважив Г.Іклоді.

Відповідаючи на запитання, що стосувалося можливої підтримки Організацією Північноатлантичного договору ухваленої Сенатом США резолюції, котра передбачає тиск на Президента Віктор Януковича, помічник Генсека НАТО сказав: «НАТО не зацікавлене в розриві відносин із Україною, у тому, щоб робити якусь паузу. Наша організація щиро зацікавлена в розвитку відносин із нею. НАТО потрібна Україна, а вашій країні потрібен альянс».

«Хай я повторюся, але Україна є надзвичайно важливим чинником євроатлантичної безпеки», - підкреслив Г.Іклоді.