Брюссель. Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс закликав ЄС надати перспективу подальшій інтеграції країнам “Східного партнерства”.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ Литви, розміщеному на його офіційному сайті.

“Деякі партнери зробили їх європейський вибір. Тож угоди про асоціацію мали б розглядатися не як максимум, але, скоріше, як самий перший крок до подальшого прогресивного розвитку. Очікування партнерів дуже високі, і наша відповідь має бути чіткою: наші двері не зачинені в тривалій перспективі”,- цитуються в повідомленні слова Л.Лінкявічюса.

Відео дня

У повідомленні нагадується, що напередодні Вільнюського саміту “Східного партнерства”, запланованого на листопад, Рада закордонних справ ЄС сьогодні на своєму засіданні схвалила висновки, в яких знову зазначається важливість “Східного партнерства”, а також цілей прискорення політичної асоціації та поглиблення економічної інтеграції.

За словами міністра закордонних справ Литви, головним пріоритетом майбутнього Вільнюського саміту є підписання Угоди про асоціацію, включаючи глибоку та всебічну зону вільної торгівлі, з Україною, якщо країна продовжить належну реалізацію реформ, а також завершення переговорів щодо угод про асоціацію та зону вільної торгівлі з Молдовою, Грузією та Вірменією.

До того ж Л.Лінкявічюс висловив переконання у важливості початку застосування положень про зону вільної торгівлі цих угод так швидко, як тільки буде можливо – ще до ратифікації угод.

“Вільнюський саміт – також важливий етап визначення довготривалої перспективи для “Східного партнерства”. Нам варто відповісти на запитання щодо того, чи адекватні наші ресурси, і чи приваблюють достатньо наші ініціативи, і чи забезпечують вони принцип “більше за більше” в наших відносинах з партнерами”, - наголосив литовський міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ЄС готовий підписати угоду з Україною, якщо Київ продемонструє прогрес

ЄС закликає Україну прискоритися для лібералізації візового режиму