Віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко обговорив з керівництвом уряду Казахстану питання поглиблення співпраці України з Митним союзом.

Як повідомляє Урядовий портал, у рамках робочої поїздки до Астани 24 квітня Ю.Бойко провів зустріч із прем’єр-міністром Республіки Казахстан Сериком Ахметовим та заступником прем’єр-міністра Республіки Казахстан Кайратом Келимбетовим.

Сторони обговорили низку питань поглиблення співробітництва України із країнами-учасницями Митного союзу.

Відео дня

Зокрема обговорювалися питання розвитку взаємовигідних відносин та «подальшої інтеграції України до Митного союзу», набуття Україною статусу спостерігача, нарощування обсягів обігу товарів та послуг між Україною та країнами-членами Митного союзу.

Сторони також обговорили можливість та умови приєднання України до ряду конкретних угод у рамках договірно-правової бази Митного союзу.

Як повідомляв УНІАН, 23 квітня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна домовилася з Митним союзом про статус спостерігача в цій організації.

"На мій погляд, вже рішення ухвалене, і йдеться про технічні формулювання", - сказав М.Азаров.

Водночас заступник голови Міністерства економічного розвитку Російської Федерації Олексій Ліхачов заявив, що питання про статус України в Митному союзі ще не вирішено.

24 квітня в коментарі газеті «Коммерсантъ-Украина» урядовий уповноважений з питань співробітництва з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕС Валерій Мунтіян повідомив, що Україна ще минулого тижня направила країнам Митного союзу проект меморандуму про надання їй статусу спостерігача.

"У меморандумі два ключові пункти: про статус України як спостерігача в Митному союзі, а також про участь нашого представника в усіх засіданнях комісій МС", - пояснив він.

За словами В.Мунтіяна, остаточне рішення ще не ухвалене, але "українську редакцію меморандуму було взято за основу, і зараз вона знаходиться в роботі".

"Ми розраховуємо, що таке рішення (схвалення заявки) приймуть 29 травня на засіданні глав держав-членів МС. Проте для цього проект меморандуму повинен пройти обговорення в урядах країн-членів цього союзу, потім його передадуть нам, і, у разі нашої згоди з внесеними до нього правками, він буде представлений на розгляд Євразійської економічної комісії", - уточнив чиновник.