Фото УНИАН

Міністерство фінансів України назвало незаконною діяльність трьох найбільших операторів державних лотерей в Україні, а саме «МСЛ», «Патріот» і «УНЛ», а також закликав громадян бойкотувати ці лотереї, заявив під час брифінгу міністр фінансів України Олександр Шлапак.

Читайте такожВ Україні продовжують працювати нелегальні букмекери

За словами міністра, ліцензії цих компаній на проведення діяльності з випуску і проведення державних лотерей закінчилися ще в першому кварталі 2014 року, але вони продовжують працювати, керуючись спірною нормою законодавства про державні лотереї, яка дозволяє працювати після закінчення терміну ліцензії до отримання нової.

Відео дня

«Я хочу звернутися до громадян: на сьогодні в Україні склався абсолютно хворий ринок. Ваші кошти, найімовірніше, йдуть у кишеню не зовсім прозорим структурам, тому я закликаю бойкотувати, щоб ці структури, які за час своєї діяльності набралися потужності і грошей, стали партнерами для зміни правового поля. І хай потім працюють у новому правовому полі», - сказав Шлапак.

Він повідомив, що уряд має намір звернутися до силових структур з цього питання і вирішити питання подальшої діяльності цих лотерей у судовому порядку.

«Той, хто проводить сьогодні лотерейну діяльність, є порушником. Ми наполягаємо на тому, що потрібно вести лотерейну діяльність у правильному правовому полі. Вони продовжують працювати – це їх точка зору. Наша точка зору – що вони не мають права працювати, і ми маємо намір розбиратися з цим у судах. Вже до речі, ведуться судові розгляди. Ми вже звернулися і звертатимемося далі до силових структур, щоб вони допомогли навести порядок на цьому ринку. Ми вважаємо, що незважаючи на колізію в законі, потрібно керуватися загальним законом, який визначає, що таке ліцензія. Ти не маєш права працювати, якщо у тебе закінчився термін ліцензії. Решта – від лукавого», - додав Шлапак. 

Читайте такожПутін підписав закон про створення гральної зони в окупованому Криму

Як повідомляв УНІАН, уряд планував легалізувати лотерейний ринок в Україні ще в першому кварталі минулого року, коли у найбільших операторів державних лотерей закінчився термін ліцензій. Уряд вносив до Верховної Ради законопроект, що передбачає запровадження мораторію на видачу нових ліцензій на тій підставі, що лотереї є різновидом азартних ігор, заборонених в Україні з 2009 року. Згодом Мінфін продовжив термін дії ліцензій найбільшим операторам «МСЛ», «Патріот» та «УНЛ» ще на рік.

Нагадаємо, що заборона грального бізнесу в Україні діє з 2009 року, але на практиці гральний бізнес працює «в тіні», і доступ населення до нього залишається. Водночас, держава практично втратила контроль за веденням цього бізнесу і надходженнями до держбюджету від його ведення.