REUTERS

Росія вимагає від України і Європейського Союзу внести зміни до Угоди про асоціацію, які б "не перешкоджали" інтеграції України в Митний союз.

Про це пише «Дзеркало тижня» з посиланням на документ "Пропозиції російської сторони щодо внесення поправок Угоди про асоціацію між ЄС та державами - членами ЄС з одного боку та Україною з іншого боку в цілях мінімізації ризиків, що виникають від набрання чинності зазначеної угоди».

Зокрема, російська сторона розписала, яким чином слід "підправити" Угоду про асоціацію, яка перешкоджає, на переконання РФ, "подальшій участі України в інших, крім ЄС, інтеграційних об'єднаннях".

Відео дня

"В Угоді (стаття 39) про асоціацію необхідно передбачити, що ця угода не перешкоджає збереженню або створенню митних союзів, зон вільної торгівлі або домовленостей про прикордонну торгівлю, і не є підставою для виходу України з таких спілок, об'єднань та угод, а також для перегляду раніше досягнутих домовленостей і угод у таких об'єднаннях і союзах.

Таким чином, в угоді буде зазначено, що метою асоціації України з ЄС не є спричинення прямого або непрямого збитку інтересам інших об'єднань і дозволить зберегти за Україною суверенне право участі в інших об'єднаннях. Асоціація України з ЄС не повинна перешкоджати прийняттю і застосуванню національного законодавства України і законодавства інтеграційних об'єднань, учасником яких є Україна є (або може бути)", - сказано в п. 2.1. документа.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія висунула Україні та ЄС свій список змін до Угоди про асоціацію. Серед іншого, документ передбачає виключення з взаємної лібералізації торгівлі України з ЄС близько 20% товарів, а також прописання гарантій для Росії у сфері торгівлі енергоносіями.