В Україні можуть ввести параметричний метод нормування у будівництві / фото УНІАН

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України пропонує ввести параметричний метод нормування у будівництві замість існуючого розпорядчого, що дозволить проектувальникам використовувати альтернативні проектні рішення в будівництві.

Читайте такожМенше поверхів: в Україні з вересня запрацюють нові будівельні норми

Як повідомив УНІАН заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, відповідні зміни містяться в законопроекті №6577 "Про внесення змін до закону України "Про будівельні норми".

Відео дня

"У більшості розвинених країн застосовується параметричний метод при формуванні вимог будівельних норм. В Україні ми досі керуємося розпорядчим методом, який не роз'яснює ані цілей, ані функції, ані критеріїв їх виконання і є, по суті, жорсткою інструкцією, яка не передбачає використання нових технологій і альтернативних рішень в будівництві", - зазначив Парцхаладзе.

За його словами, параметричний метод нормування передбачає встановлення параметрів, яким має відповідати об'єкт.

"Наприклад, при розпорядчому методі, ширина коридору в житлових будинках від дверей квартир до виходу у сходову клітку повинна бути запроектована не менше 3 м, без уточнення цілей. Згідно параметричного методу, ширина коридору проектується з розрахунком, що у разі виникнення пожежі можна безпечно і швидко евакуювати людей з будівлі. Мета - забезпечення безпечної евакуації людей з приміщення в разі виникнення пожежі. Критерій - час евакуації. Вимоги до експлуатаційних характеристик і показниками - відстань від дверей", - написав Парцхаладзе.

Таким чином, впровадження даного методу скоротить кількість необґрунтованих норм і дозволить проектувальникам використовувати альтернативні проектні рішення в будівництві.

Як повідомляв УНІАН, Мінрегіон врегулював питання оплати послуг інженера-консультанта в будівництві.