На частку Києва та області довелося 43% нових квартир в Україні - це перше місце / фото УНІАН

Ідея хоч у чомусь наздогнати Європу стала реальністю: за кількістю нових квартир на кожного жителя країни Україна обігнала Євросоюз.

Читайте такожМінрегіон підвищив вимоги до будівництва на складних грунтах

Про це повідомляє Новое время.

Відео дня

"Відповідний вітчизняний показник, розрахований Нацбанком за підсумками 2017 року, становить 2,9 квартири на 1 тисячу осіб, тоді як в ЄС цей коефіцієнт дорівнює 2,8. При цьому вітчизняні забудовники за рік прискорилися на 13% у справі введення в експлуатацію нового житла, досягши рівня в 5,9 мільйона квадратних метрів - саме стільки вони здали в 2017-м. На частку Києва і області в цьому показнику довелося 43% - це перше місце. Конкуренцію столичному регіону намагаються скласти Одеса з передмістями і Львів", - йдеться в повідомленні.

Підкреслюється, що за останній рік середня ціна квадратного метра житлової площі в столичних новобудовах майже не змінювалася, перебуваючи на позначці в 22 тисячі гривень. При цьому національна валюта за цей час знецінилася приблизно на 10%, через що зросла собівартість будівництва - значна частина необхідних для нього матеріалів закуповується за кордоном. Але забудовників це не зупинило - вони дедалі активніше наводнюють ринок новими квартирами.

При цьому зазначається зростання популярності двокімнатних квартир - тенденція останніх декількох місяців. І попит на них збільшився у вже обжитих спальних районах, що говорить про бажання покупців покращити умови життя, а не придбати квартиру для здачі в оренду. Найбільші забудовники в унісон твердять, що більше не будують так званих смартквартир - ультракомпактних жител площею менше 18 квадратних метрів.

Наголошується, що ціна квадратного метра ультракомпактних квартир виявилася вищою, ніж у просторішого житла. Мінусом стали і дорожчі комунальні послуги. Адже якщо площа квартири не перевищує 19 квадратних метрів, то за будівельним нормам вона проходить як нежитлове приміщення. І комуналка для неї розраховується за комерційними тарифами.