Мінрегіон ввів «жовті лінії» для обмеження забудови / фото УНІАН

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновило державну будівельну норму (ДБН) і з 1 вересня ввело норму щодо «жовтих ліній», які повинні обмежувати забудову для безпеки під час можливого руйнування будівель.

Читайте такожВ Україні обмежили висотність житлової забудови

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook, відповідні ДБН «Планування і забудова територій» набули чинності з 1 вересня.

Відео дня

"Тепер у генеральних планах населених пунктів і в детальних планах територій обов'язково повинні бути розділи щодо ліній обмеження. «Жовті лінії» - обмеження забудови в цілях безпеки, щоб за можливого руйнування будівлі не постраждали інші споруди і не були перекриті шляхи евакуації», - написав він.

За словами Парцхаладзе, ці лінії визначаються за принципом: чим ближче до евакуаційних шляхів знаходиться будівля, тим нижчою за висотою вона має бути.

«Згідно з ДБН, «жовті лінії» обмежують зони можливих завалів житлових, громадських, промислових та інших будівель і споруд, розташованих уздовж магістральних вулиць сталого функціонування, за якими проводиться евакуація населення в особливий період і підтримується транспортне забезпечення виконання рятувальних і невідкладних аварійно-відновлювальних робіт», - написав він.

Парцхаладзе зазначив, що лінії обмеження забудови повинні визначатися під час розробки документації з просторового планування для категорованих населених пунктів, що мають особливу важливість для цивільного захисту (на території яких розміщені суб'єкти господарювання, що мають важливе економічне і стратегічне значення для економіки і безпеки держави та становлять небезпеку для населення і територій у зв'язку з можливістю радіоактивного, хімічного забруднення чи катастрофічного затоплення).

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.