Програма «Питна вода» в попередні роки була профінансована лише на 7% / фото УНІАН

Централізоване питне водопостачання в Україні опинилося під загрозою через виключення із законопроекту про державний бюджет на 2019 рік коштів для фінансування програми «Питна вода України».

Читайте такожЦентралізоване опалення і водопостачання в Україні помирає – голова «Нафтогазу»

Про це повідомляється на сторінці Асоціації «Укрводоканалекологія» в Facebook.

Відео дня

«Кабінет Міністрів України виключив із проекту Закону України «Про державний бюджет на 2019 рік» кошти, передбачені для фінансування програми «Питна вода України», яка була прийнята для підтримки галузі водопостачання ще в 2011 році. Законом було передбачено фінансування цієї програми на суму близько 3 млрд гривень із державного бюджету. На жаль, за всі попередні роки було виділено лише 208 млн грн. Станом на сьогоднішній день зношеність мереж, споруд та обладнання систем водопостачання та водовідведення в Україні становить понад 50%, значно збільшилася кількість аварій і втрат води. За таких умов підприємствам галузі дуже важко забезпечувати надання якісних послуг», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, ситуацію ускладнює той факт, що підприємствам галузі не відшкодовано близько 2,5 млрд гривень різниці в тарифах. При цьому зросли ціни на електроенергію, реагенти, пальне, майже вдвічі зросли податки.

«За підрахунками експертів, сума коштів, яка потрібна для реконструкції підприємств водопостачання та водовідведення в Україні, становить близько 40 млрд доларів США. Це колосальна сума, яка є непідйомною для водопровідно-каналізаційної галузі. Водоканали України розраховують хоча б на мінімальну підтримку держави, необхідну для проведення невідкладних робіт», - повідомляється на сторінці Асоціації.

Як наголошується, якщо не вжити термінових заходів для підтримки складного водопровідно-каналізаційного господарства, «вже в найближчому майбутньому можна поставити під загрозу надання в Україні послуг централізованого водопостачання та водовідведення».

Асоціація «Укрводоканалекологія», яка об'єднує водопровідно-каналізаційні підприємства, звернулася до Верховної Ради та Кабінету міністрів із проханням передбачити в проекті бюджету України на 2019 рік кошти для фінансування програми «Питна вода».

«Укрводоканалекологія» від імені водоканалів України звернулася з офіційним листом до голови Верховної Ради Андрія Парубія та народних депутатів із проханням не допустити доведення до колапсу водопровідно-каналізаційної галузі та ініціювати внесення необхідних змін до проекту Закону України «Про державний бюджет на 2019 рік», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, у Києві підвищили тарифи на холодне водопостачання та водовідведення. Так, новий тариф на централізоване постачання холодної води тепер становить 10,092 грн із ПДВ за 1 куб. м; централізоване водовідведення - 9,504 грн із ПДВ за 1 куб. м.