Киев / Фото УНИАН

Падіння купівельної спроможності українців змушує забудовників максимально скорочувати площа збудованого ними житла, тим самим здешевлюючи його вартість.

Про це УНІАН повідомила прес-служба консалтингової компанії City Development Solutions з посиланням на директора з маркетингу Аллу Куценко.

"Забудовники прагнуть до максимального здешевлення проектів, як з точки зору будівництва і інженерії, так і з точки зору майбутнього бюджету покупки. Відповідно, площа квартир, що пропонуються на продаж, постійно зменшується. Це стосується не лише проектів бюджетного сегменту, але й престижного житла", - цитує Куценко прес-служба компанії.

Відео дня

За її словами, в структурі пропозиції квартир все частіше з'являються малометражні квартири-студіо з об'єднаної кухонного та житлової зонами. За останній рік питома вага таких квартир збільшився в 2 рази. І якщо раніше вони проектувалися в житлових будинках класу економ і комфорт, то вже в 2015 році студіо почали проектувати і в об'єктах, що позиціонуються в класі бізнес.

"Поява квартир-студій площею від 18 до 28 квадратних метрів у проектах економ класу дозволяє мінімізувати загальний бюджет придбання і вкластися в 350-450 тисяч гривень", - вважає Куценко.

Вона також уточнила, що на сьогоднішній день основний попит бюджетного сегмента припадає саме на однокімнатні квартири і квартири-студіо.

Читайте такожКупівля та продаж житла в Києві знизилися до рівня кризового 2009 року

Як повідомляв УНІАН, всього за 9 місяців 2015 року ринок первинної житлової нерухомості поповнився 19 житловими комплексами на 7,2 тисячі квартир. Серед нових пропозицій переважають однокімнатні квартири, питома вага яких в нових об'єктах становить близько 49%. Двокімнатні квартири займають майже 34% нової пропозиції, трикімнатні — 16%.

При цьому, станом на 1 жовтня, діапазон цін в нових проектах на правому березі на момент відкриття продажів варіюється від 11 900 гривень/квадратний метр до 14 700 гривень/квадратний метр в комплексах економ-класу, і від 16 800 гривень/квадратний метр до 21 000 гривень квадратний метр в комплексах бізнес-класу. Нові проекти в лівобережній частині Києва пропонуються за ціною від 13 100 гривень/квадратний метр до 18 500 гривень/квадратний метр.