Фото УНИАН

Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення сфери застосування та удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків) (№1076).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 252 народних депутатів із 320, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом у Житловому кодексі Української РСР визначається, що жила площа в гуртожитку надається одиноким громадянам і сім’ям, які мають право проживати у гуртожитках, за рішенням адміністрації підприємства, установи, організації або органу місцевого самоврядування, яким належить гуртожиток.

Відео дня

Порядок користування жилою площею в гуртожитках визначається договором, що укладається перед вселенням на надану жилу площу в гуртожитку на підставі спеціального ордера відповідно до Примірного положення про користування гуртожитками. Це положення затверджується Кабінетом міністрів України.

У Законі України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків", зокрема, визначається, що громадяни та члени їхніх сімей, на яких поширюється дія цього Закону, мають право на приватизацію жилих приміщень у гуртожитках, що перебувають у власності територіальних громад і можуть бути приватизовані відповідно до цього Закону за рішенням місцевої ради.

Вони набувають право на приватизацію жилих приміщень у таких гуртожитках після їх передачі у власність відповідної територіальної громади згідно з цим законом та Загальнодержавною цільовою програмою передачі гуртожитків у комунальну власність.

Крім того, визначається, що гуртожитки державної форми власності передаються у власність територіальних громад відповідно до цього Закону на безкомпенсаційній основі.

Гуртожитки, включені до статутних капіталів товариств, передаються у власність територіальних громад відповідно до цього Закону в один із способів. Зокрема, на безкомпенсаційній основі всі гуртожитки передаються: за згодою власника гуртожитку – за його рішенням; без згоди власника гуртожитку - за рішенням суду.

На частково-компенсаційній основі всі гуртожитки передаються: на договірних засадах з виплатою компенсації у розмірі, визначеному відповідно до частини четвертої цієї статті, – за рішенням власника гуртожитку та рішенням відповідної місцевої ради; відповідно до Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, у розмірі, меншому за розмір, визначений відповідно до частини четвертої цієї статті, – за рішенням суду за позовом місцевої ради.

Також можлива передача на компенсаційній основі, за умови попередньої повної компенсації в розмірі, визначеному відповідно до частини четвертої цієї статті: за згодою місцевої ради - за рішенням відповідної місцевої ради за поданням власника гуртожитку; без згоди місцевої ради - за рішенням суду за позовом власника гуртожитку.

Компенсація власнику гуртожитку здійснюється у грошовій формі в національній грошовій одиниці України (гривні).

Водночас, з метою захисту житлових прав мешканців гуртожитків, недопущення їх незаконного виселення, недопущення відчуження гуртожитків, що будувалися за радянських часів за загальнодержавні кошти, запроваджується мораторій на виселення з гуртожитків законних мешканців та відчуження гуртожитків, протягом строку реалізації Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад, але не менше 11 років з дня опублікування цього Закону.

Цей мораторій діє на відчуження у будь-який спосіб зазначених гуртожитків як об’єктів нерухомого майна, житлових комплексів та/або їх частин та їх окремих будівель, споруд, жилих та нежилих приміщень та іншого майна, а також відповідних земельних ділянок та їх прибудинкових територій на користь фізичних чи юридичних осіб приватного права до 1 січня 2020 року.

Також законом вносяться зміни до Цивільного кодексу України, Законів "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності", "Про заставу", "Про судовий збір".

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Прикінцевими та перехідними положеннями передбачається, що Кабмін протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим законом має, зокрема, затвердити нову редакцію Примірного положення про користування гуртожитками відповідно до нової редакції статті 131 Житлового кодексу Української РСР.

Читайте такожПорошенко продовжив мораторій на відчуження гуртожитків до жовтня 2019 року

Крім того, встановлюється, що затверджена Законом України "Загальнодержавна цільова програма передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки" буде чинною до завершення здійснення передбачених нею заходів або затвердження нової програми на 2016-2019 роки, але не менше 11 років з дня опублікування Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків".