Фото УНИАН

Україна підписала угоду з Державою Ізраїль про тимчасове офіційне працевлаштування українських робітників у ізраїльській будівельній галузі, повідомив під час підписання угоди міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Читайте такожУкраїна отримала доступ на ізраїльський ринок охолодженого м'яса

«Ця угода дає тисячам українців, зокрема будівельних спеціальностей, працювати в Державі Ізраїль на таких же умовах, як і громадяни Ізраїлю, з відповідним соціальним забезпеченням і медичним страхуванням», - сказав Клімкін.

Відео дня

Міністр зазначив, що підписана угода ще має бути ратифікована Верховною Радою. «Я дуже сподіваюся, що ратифікація відбудеться максимально швидко, і ми через кілька місяців зможемо почати роботу над імплементацією угоди», - сказав Клімкін.

Клімкін зазначив, що в подальших планах уряду України опрацьовувати можливість подібних угод за іншими спеціальностями, що в підсумку приведе до повної лібералізації взаємовідносин країн на рівні ринків праці. «Я сподіваюся, що це лише перший протокол, і у нас ще будуть кілька протоколів у майбутньому, які охоплюватимуть інші сфери, але починаємо з будівельних спеціальностей», - сказав Клімкін.

Посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські під час церемонії підписання угоди зазначив, що вирішено було відкрити доступ українцям до будівельного ринку Ізраїлю, оскільки всередині країни спостерігається дефіцит кадрів. «Ми вирішили почати з однієї з галузей, в яких в Ізраїлі існує брак фахівців – це галузь будівництва. На першому етапі у нас є чотири спеціальності, в яких ми зацікавлені використовувати українських фахівців», - сказав Бєлоцерковські. Він зазначив, що йдеться про фахівців, які працюють із будівельними конструкціями та будівельними металами, а також плиточники та штукатури. «Загалом ми говоримо про кілька тисяч українських фахівців, які поїдуть до Ізраїлю», - сказав Бєлоцерковські.

Читайте такожУкраїна планує імплементувати ізраїльську модель військової юстиції

Процедура відбору робітників проводитиметься спільно ізраїльськими та українськими експертами на базі Державної служби зайнятості. Для подачі заяв робітники можуть звернутися до будь-якого обласного центру зайнятості. Для проходження відбору їм буде необхідно заповнити документи, надати медичну довідку й здати відповідний іспит. Відібрані фахівці отримають необхідні інструкції та всю інформацію, що стосується умов праці, проживання, страхування та соціального забезпечення під час роботи в Ізраїлі.

Як повідомляв УНІАН, Україна розглядає Ізраїль як одного з найважливіших економічних партнерів і має намір підписати Угоду про зону вільної торгівлі з Ізраїлем до кінця 2016 року.

Державна служба зайнятості працевлаштувала в 2015 році 717 тис. осіб, у тому числі 231 тис. осіб - на громадські та тимчасові роботи.

За даними Державної служби статистики рівень безробіття в Україні на кінець 2015 року становив 490,8 тис. осіб, а на кінець 2014 року - 512,2 тис. осіб, що в обох випадках відповідало 1,9% населення працездатного віку. Кількість безробітних в Україні в квітні 2016 року становила 434,7 тис. осіб.