Фото УНІАН

Підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн з 1 січня 2017 року вплине на обсяг виплачуваних субсидій, але лише в опалювальний сезон 2018-2019 років. Про це йдеться в роз'ясненні уряду, опублікованому на офіційній сторінці Кабміну в Twitter. 

Читайте такожРозенко спрогнозував, коли по субсидії почнуть звертатись менше людей

Відео дня

«Підвищення мінімальної заробітної плати не вплине на розрахунок субсидій, які люди будуть одержувати цього року, оскільки при розрахунку субсидій враховуються доходи за 2015 рік, - йдеться в роз'ясненні. - У наступному опалювальному сезоні будуть враховуватися доходи за 2016 рік. Тобто підвищена мінімальна заробітна плата буде впливати на розрахунок субсидій аж у сезоні 2018-2019 років». 

Як повідомляв УНІАН, станом на кінець жовтня субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримали 6,1 млн українських сімей із загального передбачуваної кількості 8,5 млн.

Читайте такожРішення про підвищення мінімальної зарплати не призведе до зростання інфляції – міністр фінансів

Нова політика виплат субсидій громадянам була введена в Україні у 2014 році разом з політикою поетапного підвищення тарифів в Україні. Підвищення тарифів почав уряд Арсенія Яценюка, що ставив перед собою завдання вирівняти вартість енергоносіїв для всіх споживачів. Спочатку планувалося розтягнути підвищення тарифів на два роки - з 2015 по березень 2017 року. Однак у травні 2016 року уряд Володимира Гройсмана ухвалив рішення про вирівнювання тарифів і цін на газ для населення, що призвело до подорожчання тепла та електроенергії.

Також раніше Гройсман зазначав, що витрати державного бюджету на виплату субсидій для найбільш вразливих верств населення становлять близько 4-6% від загального обсягу видаткових статей.

За останніми даними Мінфіну, в проект бюджету на 2017 рік заклали 40 млрд грн на субсидії. При цьому, за словами віце-прем'єр-міністра Павла Розенка, ця сума може зрости до 52 млрд грн.