Фото УНІАН
 

Про це йдеться у статті журналу Новое время.

"Навіть з урахуванням нових тарифів середній платіж по країні за житлово-комунальні послуги, за даними Держстату на кінець другого кварталу 2016-го, склав 16,2 % від усіх витрат українських домогосподарств. Зараз ця частка дещо зросте, але, на думку експертів, не глобально: стане більше субсидій і тих, хто економить. Відповідна статистика у Держстату ще не готова. Український рівень нижче, ніж середньоєвропейські 24,4 %", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що з країн-членів ЄС лише в Литві та Мальті частка комуналки в сімейних витратах в середньому трохи нижча, ніж в Україні. Інші держави Євросоюзу — попереду. При цьому для українських сімей, які оформили субсидію, комунальні витрати будуть нижчими: експерти НАК "Нафтогаз" України підрахували, що в такому разі на кінець 2016 року вони становитимуть у середньому 10 %.

Відео дня
Українці більше європейців витрачаються на продукти харчування / Новое Время

У той же час, європейцям доступно безліч варіантів здешевлення енергоносіїв або скорочення їх споживання, чого українці позбавлені – у зв'язку з монополізацією цієї сфери в країні, а також недоступністю встановлення індивідуальних лічильників або регуляторів. Також в українців немає можливості зменшити тепло в квартирі, а в Європі на цьому сильно економлять.

Читайте такожГройсман про комунальні тарифи: Ціна газу зрозуміла, але на місцях можуть бути зловживання

Наприклад, в Чехії, за даними Євростату, одне з найбільших комунальних навантажень в ЄС — 25,9 %. У сусідній Словаччині воно трохи нижче — 24,9 % від загальних витрат домогосподарств.

Найбільші витрати на комунальні послуги в Данії / Новое Время

Олександр Вєдєнєєв, начальник управління аналітики НАК "Нафтогаз" України, пояснив, як ринкові відносини формують такі ціни в ЄС. Наприклад, вартість газу складається з його оптової ціни, націнки постачальника, тарифу на транспортування і так далі.

"Кінцеві тарифи для споживачів можуть також залежати від знижок для нових клієнтів роздрібних постачальників, знижок за лояльність клієнтів, акційних пропозицій роздрібних постачальників",— уточнює експерт.

Читайте такожМонетизація субсидій не гарантує цільового використання коштів населенням - Розенко

У результаті ціна за кубометр газу може радикально відрізнятися в залежності від країни. Наприклад, найвища — 1,3 тис. доларів за куб. м — в Швеції. А в Україні вона мінімальна за європейськими мірками — 273 долара.

"Але те, що українці платять зараз, навіть після підвищення — це мінімум за європейськими мірками. У середньому в ЄС частка комунальних витрат в щомісячних фінансових зобов'язаннях домогосподарств в півтора рази вище аналогічного українського показника", - йдеться в статті.

Українці відрізняються від європейців і в структурі витрат. У останніх комуналка — ключова стаття щомісячних витрат, що займає четверту частину. Лише потім йдуть транспортні витрати та оплата продуктів харчування (13 % і 12,3 % відповідно).

Українці ж, за даними Держстату за другий квартал 2016-го, насамперед витрачаються на їжу — 36 % від середнього домашнього бюджету. А комунальні витрати, що йдуть слідом, займають в 2,2 рази меншу частку.

В Європі також підтримують своїх громадян субсидіями, але під їх дію підпадає лише обмежене коло осіб. Однак у Європі діє прозора система тарифоутворення.

У Варшаві, наприклад, працюють відразу декілька операторів з постачання газу і електрики: державних, муніципальних і приватних. І пересічний європеєць може укласти контракт з тією структурою, яка, на його погляд, пропонує оптимальне співвідношення ціни та якості.

Якщо якесь з цих підприємств хоче підняти тариф, то воно ставить до відома регулятора і пояснює мотиви підвищення.

При цьому витрати на комунальні послуги в Євросоюзі досить стабільні. Так, за даними Євростату, в 2005-му в середньому по ЄС на ці цілі домогосподарства віддавали 22,5 % від свого доходу, а в 2015 році — 24,4 %.

Витрати домогосподарств на послуги зростають / Новое Время

Як повідомляв УНІАН, наприкінці листопада Кабінет міністрів України в рамках удосконалення системи оплати комунальних послуг в країні своїм рішенням зобов'язав підприємства теплокомуненерго нараховувати споживачам плату за тепло лише за показаннями будинкових лічильників. Водночас в уряді прив'язали формулу нарахування оплати за тепло для будинків, де лічильників немає, до середнього показника оплати за тепло в будинках, де лічильники є.

Повний текст статті читайте у свіжому випуску журналу "Новое Время".