Фото УНІАН

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України ініціює будівництво недорогого муніципального орендного житла для забезпечення квартирами людей, які не можуть дозволити собі купити нерухомість.

Читайте такожМінрегіон має намір удосконалити законодавство для 55 ринків будівельної галузі

Про це на круглому столі повідомив заступник глави міністерства Лев Парцхаладзе.

Відео дня

"Ми хочемо впровадити поняття муніципального орендного житла ... Ним зможуть користуватися працівники бюджетної сфери, соціально незахищені люди і всі, хто не може придбати житло", - сказав він.

За словами Парцхаладзе, оренда такого житла буде нижчою від ринкової вартості в середньому на 30%.

Присутній на круглому столі перший заступник голови Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний зазначив, що попит на недороге орендне житло зростає в зв'язку з відсутністю доступного іпотечного кредитування, а також великою кількістю внутрішньо переміщених осіб через окупацію Криму та частини Донбасу.

"Нинішня орендна плата приблизно дорівнює середній заробітній платі в Україні", - сказав він, додавши, що в Європі цей показник перебуває на рівні 25%.

Нинішня орендна плата приблизно дорівнює середній заробітній платі в Україні", - сказав він, додавши, що в Європі цей показник знаходиться на рівні 25%.

Кімнатний додав, що проект будівництва муніципального орендного житла передбачає безкоштовне надання місцевими органами влади земельних ділянок під об'єкти нерухомості.

«Після цього на ділянку заходить інвестор-забудовник і проводить будівництво. Джерелами фінансування будівництва можуть бути державний бюджет, місцевий бюджет, іноземні інвестори під державні гарантії, внутрішні інвестори », - сказав він.

Побудоване житло буде передаватися управителю, який займатиметься обслуговуванням будинку.

Як повідомляв УНІАН, будівельні підприємства України в 2016 році збільшили обсяги робіт у порівнянні з 2015 роком на 13,1% - до 70,9 млрд грн.