Міністерство закордонних справ України виступає за правове вирішення конфлікту, який виник під час розгляду питання щодо будівництва на Пейзажній алеї у Києві.

Як повідомили УНІАН у Департаменті інформаційної політики Міністерства закордонних справ України, за словами посла з особливих доручень МЗС України Юрія ДОРОШЕНКА, Міністерство закордонних справ має намір наполягати на знесенні незаконно встановлених гаражних боксів на приналежній їй земельній ділянці, оскільки в основі конфлікту перебувають інтереси групи власників капітальних споруд на Пейзажній алеї.

Міністерство закордонних справ має намір вирішити конфлікт виключно у правовій площині.

Відео дня

У ситуації, що склалася навколо Пейзажної алеї, недопустимо, щоб на земельній ділянці, що перебуває в державній власності, залишилися незаконно збудовані гаражі. До цього часу для потреб МЗС не було виділено жодної земельної ділянки під будівництво житла для співробітників, і на сьогодні ділянка на Пейзажній алеї є єдиною, виділеною міністерству під забудову, йдеться у коментарі.

Після отримання усіх необхідних висновків архітектурно-містобудівної ради, управління захисту історичної та культурної спадщини Києва, а також після археологічних досліджень МЗС розпочало проектування житлового будинку та оформлення дозволу на будівництво. Згідно з проектом, передбачено дотримання усіх містобудівних норм, розміщення на нижніх поверхах будівлі виставкових залів та інших приміщень для Національного музею історії України, а також обов`язковий благоустрій прилеглої території та скверу.

На той час на ділянці розташовувався 21 гараж. Згідно з рішенням Київради, МЗС мало їх знести, вирішити майнові питання з людьми, що й було частково зроблено. За сприяння МЗС вдалося викупити 11 гаражів. Решту знесли згідно з рішенням виконавчої служби після рішення Господарського суду Києва.

Таким чином, МЗС мало намір уникнути втручання виконавчої служби зі знесення незаконних споруд, але мали місце факти, зокрема з боку тих, хто використовував ситуацію для шантажу та вимагання необґрунтованих компенсаційних сум, зазначає Ю.ДОРОШЕНКО.

У 2005 році підготовчі роботи до будівельних робіт на Пейзажній алеї були припинені. З`явилися 9 капітальних гаражів, а для їхнього прикриття було розбито сквер.

У разі позитивного вирішення питання будівництва будинку на цій ділянці саме МЗС зможе найбільш раціонально його використовувати, оскільки будуть враховані висновки ЮНЕСКО, думка Київради і громадськості, побажання людей, що живуть в сусідніх будинках, зазначається у коментарі.