Народні депутати України Ігор ШАРОВ (голова фракції Блоку Литвина), Олександр ЄФРЕМОВ (лідер фракції Партії регіонів), Іван КИРИЛЕНКО (лідер фракції БЮТ), Петро СИМОНЕНКО (керівник фракції КПУ), Микола МАРТИНЕНКО (голова фракції НУ-НС) звернулися до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА з депутатським запитом щодо недопущення знищення скверу на розі Десятинного провулку і Пейзажної алеї в Шевченківському районі міста Києва.

У переданому УНІАН депутатському запиті зазначено, що у Верховну Раду України надходить безліч звернень і скарг від громадян столиці, які украй стурбовані збереженням історичної і культурної спадщини міста Києва, зокрема ситуацією, яка склалася навколо можливого будівництва на розі Десятинного провулка і Пейзажної алеї в Шевченківському районі м. Києва - охоронної зони заповідника ЮНЕСКО "Софія Київська", і знищенням при цьому дитячого ландшафтного скверу. "Наміри владних структур забудувати Десятинний провулок і Пейзажну алею сучасними будівлями не лише повністю ігнорують вимоги підписаної державою конвенції (йдеться про конвенцію ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини - УНІАН) і міжнародних договорів, але і фактично є спробою варварськими діями повністю знищити існуючий ландшафт древньої частини Києва і зробити його таким, що він не матиме жодної історичної цінності" - сказано в запиті.

Народні депутати України вважають обов'язковим збереження історичного ореолу Києва і заборону будь-якого будівництва в Десятинному провулку і на Пейзажній алеї, з перспективою введення мораторію на будівництво в буферних зонах, для недопущення внесення Софії Київської в перелік об'єктів підвищеного ризику. Вони просять В. ЯНУКОВИЧА доручити вжити дієві заходи з недопущення знищення дитячого ландшафтного скверу на розі Десятинного провулка і Пейзажної алеї в Шевченківському районі міста Києва.

Відео дня

Як відомо, у п'ятницю, 8 жовтня, ВР підтримала і направила Президентові України цей депутатський запит. За його скерування проголосували 269 народних депутатів України.