Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ вважає реформу управління регіональним розвитком реформаторським пріоритетом влади на 2011 рік.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави заявив сьогодні на засіданні Ради регіонів у Києві.

«Принципово важливо, щоб якісні зміни, які вже почали відбуватися в Україні, якнайшвидше відчув кожен громадянин нашої держави», - зазначив він.

Відео дня

При цьому Президент висловив переконання, що саме ефективна регіональна політика стане засобом посилення економічних реформ та максимального наближення її результатів до кожної людини.

«Тому я пропоную до переліку реформаторських пріоритетів на 2011 рік віднести реформу моделі управління регіональним розвитком», - заявив В.ЯНУКОВИЧ.

Він уточнив, що йдеться про нову регіональну політику, яка покликана поєднати завдання економічної реформи і модернізації країни із завданнями розвитку регіонів. Також, підкреслив глава держави, проведення реформи системи регіонального розвитку є вимогою європейської моделі розвитку, наближення до якої є стратегічним пріоритетом держави.

«Різниця у розвитку окремих регіонів України на даний момент є надзвичайно великою», - також констатував В.ЯНУКОВИЧ. «Упевнений, що саме така різниця у розвитку регіонів спричиняє недовіру, дає підстави для політичних спекуляцій. Я вже не буду казати про пенсії, про які ми багато вже говорили: не може бути 60 тис. пенсія у пенсіонера, коли інший поруч з ним отримує пенсію у 800 гривень», - зауважив Президент.

За його словами, необхідно поєднати існуючий науковий, освітній, промисловий, маркетинговий, транспортний потенціал регіонів і будувати на цій основі ефективну систему кооперації, яка надасть якісний поштовх для розвитку територій та формування у перспективі нових інтегрованих економічних макрорегіонів в Україні.

«Наголошую, що налагодження міжрегіональної співпраці та кооперації я розглядаю як економічний вимір політики національної консолідації та єднання», - сказав глава держави і закликав представників різних політичних сил, представлених в регіональних органах влади, поставитися до цього завдання з позиції національних інтересів.