Міністерство культури і туризму України виступає проти будівництва в охоронній зоні навколо національного заповідника “Софія Київська”.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр культури і туризму України Михайло КУЛИНЯК заявив 25 лютого на прес-конференції у Києві.

Коментуючи будівництво житлового комплексу на вул. Гончара, 17/23, що входить до буферної зони навколо “Софії Київської”, М.КУЛИНЯК зазначив, що поки що це не є сферою компетенції міністерства, але після того як заповідник остаточно перейде у підпорядкування Мінкульту, він займатиметься цим питанням.

Відео дня

“Протягом 2010 року Міністерство культури неодноразово висловлювало свою думку щодо цього будівництва. Тут немає ніякого секрету, що ми були категорично проти. Свою позицію я змінювати не збираюсь, і коли ми будемо мати до цього безпосереднє відношення, я буду продовжувати добиватись зупинки цього будівництва, як ми добиваємося і зараз”, - сказав М.КУЛИНЯК.

Як повідомляв УНІАН, влітку 2009 року прокуратура Києва винесла припис, яким вимагала негайно припинити дію дозволу на виконання будівельних робіт від 06.06.2008 р., виданого ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» для будівництва житлового комплексу з приміщеннями громадського призначення і вбудованим паркінгом по вулиці Олеся Гончара, 17-23 у Шевченківському районі міста Києва.

Разом із тим ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» заявилл, що не має наміру відмовлятися від продовження будівництва об`єкту, незважаючи на всі перешкоди.

У свою чергу, кияни організовували акції протесту з вимогами припинити будівництво за цією адресою, яке загрожує руйнацією довколишніх старовинних будинків та “Софії Київській”.

27 травня 2010 року депутати Київради зобов’язали ТОВ зупинити будівництво житлового комплексу за адресою: вул. Олеся Гончара, 17-23 та привести всю свою документацію у відповідність до вимог Генерального плану столиці та правил забудови в історичній зоні.