Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства розробити механізм здешевлення будівництва житла до 5,5 тис. грн за квадратний метр.

Як передає кореспондент УНІАН, таке доручення прем'єр-міністр дав сьогодні на засіданні Кабінету міністрів.

«Мінрегіонбуд має розробити механізм здешевлення будівництва. Цілком реально середню вартість квадратного метра в країні довести до 5,5 тис. грн за умови збереження діючих тарифів і цін», - сказав М.Азаров.

Відео дня

При цьому він відзначив, що для будівельних компаній будівельні майданчики під доступне житло мають надаватися безплатно, що дозволить скоротити собівартість житла. Також М.Азаров вважає, що треба стимулювати в Україні будівництво не окремих квартир і будинків, а цілих масивів.

При цьому М.Азаров відзначив необхідність будівництва житла з використанням енергозберігаючих технологій.

«Все нове, що будується, має в 3-4 рази менше споживати енергії», - сказав М.Азаров.

М.Азаров відзначив, що необхідно починати реконструкцію і знесення старого житла в країні.

«Час починати реконструкцію застарілого і знесення старого житлового фонду. Це також складова програми «Доступне житло». Дуже масштабна складова, тому що такого житлового фонду у нас приблизно 60%», - сказав М.Азаров.

М.Азаров також доручив першому віце-прем'єр-міністру Валерію Хорошковському створити міжгалузеву раду з питань розвитку будівельного комплексу.

Нагадаємо, згідно з програмою здешевленої іпотеки (під 3%), нормативна вартість 1 кв. м житла для Києва становить 7 тис. грн, Київської області, обласних центрів, Севастополя і Сімферополя - 5 тис. грн, для інших населених пунктів - до 4 тис. грн. Для населених пунктів, розташованих у 15-кілометровій зоні від Києва, Севастополя, Сімферополя і обласних центрів, розрахункова вартість житла може бути збільшена на 10%.